Alt-text: En bild som består av två sektioner. Den vänstra sektionen visar skylten för Region Örebro län, Lindesbergs lasarett, på en tegelvägg. Den högra sektionen visar en person som talar från en podium, med en mikrofon och ett gult draperi i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Behcet Barsom (KD) kommentera avvecklingen av akutkirurgin vid Lindesbergs lasarett, i klippet. Foto: SVT, Kicki Nilsson/Icon Photography

Klart: Akutkirurgin på Lindesbergs lasarett avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Lindesbergs lasarett ska inte längre ta emot akuta kirurgiska patienter. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden under ett möte på onsdagen – trots kritik.

Bakom beslutet står den styrande minoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, med stöd av Vänsterpartiet. Syftet med förändringen är att använda regionens resurser mer effektivt.

Vad sparar regionen på den här åtgärden?

– Vi sparar pengar i längden, men i första hand personella resurser där de kanske inte gör så mycket under natten behövs mer under dagen, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Enligt en utredning som regionen gjort är Lindesbergs lasarett det sjukhus i länet som har minst antal akuta kirurgiska patienter. I genomsnitt är det 17 patienter på dagen och tre på natten.

Åtgärden är en del i regionens stora besparingspaket på 414 miljoner kronor.

Oppositionen är emot beslutet

Men Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är kritiska mot förändringen. Partierna anser att det är osäkert hur stora ekonomiska besparingar regionen kan göra.

– Det här skulle göra Region Örebro län till en mindre attraktiv arbetsgivare och försämra vårdtillgången för invånarna i hela norra länsdelen, säger Anna Nordqvist (M), andre vice ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Fortsatt utredning om vårdcentraler i Karlskoga

SVT har tidigare berättat om ett annat förslag vid onsdagens möte, det att avveckla Baggängens vårdcentral i Karlskoga. På mötet beslutades att skicka förslaget på återremiss och utreda frågan mer.

Däremot beslutade nämnden vid mötet att bassängverksamheten vid Universitetssjukhuset i Örebro ska upphöra. Bassängverksamheten finns för patienter som tränar i varmt vatten som en del av vård, i framtiden kommer de patienter som använt bassängen vid USÖ att få träna på andra platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.