Kvarntorpshögen i Kumla. Foto: SVT

Klart för täckning av Kvarntorpshögen

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att ta 15-20 år att täcka Kvarntorpshögen för att förhindra att miljöfarliga ämnen läcker ut. På tisdagen fattades ett historiskt beslut om hur arbetet ska gå till.

På tisdagen fattades ett historiskt beslut i Kumla. Kommunen och Fortum Waste Solutions skrev då under ett avtal om hur sluttäckningen av Kvarntorpshögen ska gå till.

Kumla kommun har skrivit avtal med Fortum Waste solutions om sluttäckningen av Kvarntorpshögen. Foto: Kumla kommun

– Det är stort, säger Hanna Eriksen på Fortum Waste Solutions. Åtgärderna gör att vi förhindrar en framtida miljöpåverkan. Vi tar ansvar för miljön redan nu, innan något händer och lämnar inte över eventuella problem till våra barn och barnbarn.

LÄS MER: Oljebolag vill bryta uran i Kumla

LÄS MER: Här är de giftigaste platserna i länet

Ingen risk i dagsläget

Kvarntorpshögen som består av varm aska är en rest efter brytningen av oljeskiffer 1940 blev kvar när verksamheten lades ner. Inne i högen ryker det och pyser fortfarande och ännu är det ingen risk för att tungmetaller ska lakas ur förklarar Hanna Eriksen.

– Regnet dunstar när det träffar den varma högen eller rinner utmed den. Det vi ska förhindra är att vattnet tränger igenom högen den dagen den svalnar och startar en urlakning av farliga tungmetaller.

Tar tid att täcka över

Men det är viktigt att påbörja arbetet så fort som möjligt. Det kommer nämligen att ta 15-20 år att täcka hela Kvarntorpshögen med jordmassor och ytskikt.

– Jorden kommer vi att ta från byggen runt om i Sverige. Sen kommer högen att täckas i sektioner när den svalnat.

Konst på Hög får flytta

LÄS MER: Kumlas populäraste träningsredskap ska rustas upp

Högen som numer är ett populärt rekreationsområde har bland annat en skulpturpark på toppen. Planerna är att flytta konstverken under arbetets gång och sedan sätta tillbaka dem när området täckts.

– Sen återstår en kontrollperiod på 30 år för att försäkra sig om att inga miljöfarliga ämnen rinner ut och ner i mark och grundvatten, avslutar Hanna Eriksen. Det dröjer innan arbetet är gjort men vi har inte tid att vänta på att högen svalnar och vi har ett större miljöfarligt utsläpp att hantera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarntorpshögen

Mer i ämnet