På fem år har de svåra knäskadorna minskat med 20 procent. Foto: TT bild

Knäövningar minskar skaderisken för fotbollstjejer

Uppdaterad
Publicerad

Unga fotbollstjejer drabbas oftare av svåra knäskador än jämnåriga killar. Men sedan träningsprogrammet Knäkontroll blev obligatoriskt i damfotbollens tränarutbildning har andelen skador minskat kraftigt.

2010 beslutade Svenska Fotbollförbundet att övningarna i träningsprogrammet Knäkontroll skulle vara obligatoriska i tränarutbildningar, för att minska skadorna bland tjejer.

För att se effekten har man nu följt upp resultatet och jämfört andelen skador perioden före, 2006-2010, och perioden efter, 2011-2015. Resultatet: Skadorna minskade med 21 procent bland licensierade spelare, enligt knäskador rapporterade till Folksam.

– Det som är spännande är att man sett det här i ett nationellt register som täcker alla fotbollsspelare i Sverige, och att man kan se att det minskar. Det finns inte många studier där man kunnat titta på en hel nation, säger idrottsforskaren Malin Åman, som har lett studien.

Övningar som stärker knä och bål

Knäkontroll är främst riktad till tjejer, eftersom de drabbas oftare än jämnåriga killar. Varför det är så finns det många teorier om, enligt Malin Åman. Men en förklaring kan ha att göra med hur tjejer utvecklas i puberteten.

–  Då är risken som högst. Det händer lite olika saker i kroppen för tjejer och killar. Tjejer får större andel fett och bredare bäcken medan killar får mer muskler.

I Knäkontroll ingår en rad övningar som ska utveckla ett rörelsemönster som ökar chanserna att förbli skadefri och stärka utsatta områden på knä och i bålen.

–  Dels är det styrkeövningar för mage, bål, rumpa och ben. Sedan kan det vara olika hoppövningar och parövningar två och två. Man lär sig inte det här vid några få träningstillfällen, det ska vara en naturlig del av träningen, säger Malin Åman.

Knäkontroll

Knäkontrollprojektet startade 2006 och är ett samarbete mellan Folksam, Svenska Fotbollförbundet och Sisu Idrottsböcker. Den vetenskapliga studien genomfördes på Linköpings Universitet från 2006 till 2013 och några av landets ledande sjukgymnaster utvecklade de skadeförebyggande övningarna. 

Knäkontroll har tidigare funnits som app, men nu flyttas tjänsten till knakontroll.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.