Många kockar har lämnat restaurangbranschen under pandemin och valt att inte komma tillbaka – något som SVT Nyheter Örebro berättat om tidigare.
Och det är svårigheterna att få kompetens till köket som märks allra tydligast bland många verksamheter.
– Det är svårare än inför andra högsäsonger att hitta personal och det är färre ansökningar. Särskilt inom restaurangverksamheten, säger Ylva Axell, vd på Gustavsviks resorts i Örebro.
Så löser många kompetensbristen
Flera restauranger i centrala Örebro har också, när SVT Nyheter Örebro ringt runt, berättat att man valt att ta in utländsk personal för att lösa kompetensbristen som råder.
Och på Rasta Brändåsen menar man, liksom på många andra platser, att man måste vara beredd att lära upp fler på plats.
– Det är allra svårast att hitta utbildade kockar och där vill man ändå att personerna har en grund med sig innan de börjar jobba för att göra processen kortare, säger Tim Frisenholt.
Men här behöver man tänka om. Hör honom berätta mer i klippet om utmaningarna