I december ifjol ville Kumla kommun ändra avtalet med Mo gård och skriva in en inskolningsplan för Jesper på Stenebrunn och ett datum för inflytt. Då var det inte ens känt när förvaltningsrätten skulle ta upp ärendet, och i februari påbörjades inskolningen.
– Det har varit en väldigt lång handläggningstid vid domstolen, och då valde vi att göra på det här sättet, säger Gabriella Prabin Mueller, socialchef i Kumla kommun.
Men får man gå emot ett domstolsbeslut?
– Nu har vi gjort så, sedan får vi se vad domstolen beslutar.
Hon menar också att ett nytt avtal med Mo gård behövdes eftersom kommunen inte hade tillräckligt god insyn i vården av Jesper. Det är en kritik Joanna Bergstrand, vd för Mo gård LSS, inte hört talas om under Jespers många år på boendet.
– Ett femtiotal kommuner köper våra tjänster. Vi samverkar regelbundet med deras LSS-handläggare på det sätt kommunerna vill.
Avtalslöst
Att Mo gård inte skrev under det nya avtalsförslaget är, enligt Gabriella Prabin Mueller, också ett skäl till att påbörja flytten av Jesper.
Johanna Bergstrand vill inte kommentera om kommunens flyttplan var en orsak till att man inte skrev under.
Hon tycker också att
domstolsavgörandet dragit ut på tiden:
– Vi svävar ju också i ovisshet om vårt uppdrag ska ta slut eller inte.
Samtidigt tycker hon att kommunen kunde ha väntat in förvaltningsrättens beslut om var Jesper ska bo:
– Jag har inte varit med om att en kommun går in och agerar innan frågan är avgjord i domstol.
Bakgrund
Under Jespers skolgång hade Kumla kommun ett avtal med Mo gård om gymnasieskola och bostad med särskild service för barn och unga. Efter det handlade avtalet om särskild service för vuxna samt daglig verksamhet. Det senare avtalet har sedan 2019 förlängts med tre månader i taget vid sju tillfällen.
2019 beslutade Kumla kommun att flytta Jesper till det egna boendet Stenebrunn. Ett serviceboende för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som har ett komplext stödbehov.
Jesper överklagar kommunens beslut via sin god man till Förvaltningsrätten i Karlstad. Domstolen beslutar om ett interimistiskt förordnande som innebär att Jesper fortsatt ska bo kvar och ha sin dagliga verksamhet på Mo gård ”för att han på ett säkert sätt ska vara tillförsäkrad goda levnadsvillkor i avvaktan på rättens slutliga avgörande av målet”.