I flera inslag och artiklar berättade SVT Örebro i januari om döva som nekats tolk när de sökt till yrkesutbildningar vid Komvux i Örebro, däribland Fredrik Levin.
Orsaken var att kommunen antagit en ny policy, som skulle sänka kostnaderna för teckenspråkstolk. Granskningen väckte reaktioner i hela landet och fick politiker och dövorganisationer att reagera kraftigt.
I Örebro finns döva och hörselskadade från hela landet. 2010 utropade man sig till Europas teckenspråkshuvudstad, och här finns både ett riksgymnasium, Europas största tolkcentral och andra verksamheter som riktar sig till döva och hörselskadade.
Upphäver beslutet
I sitt beslut skriver överklagandenämnden att man upphäver det överklagade beslutet.
– Nämnden skickade tillbaka ärendet till Örebro kommun för att de ska göra en förnyad prövning som ska hanteras skyndsamt, säger Elin Carbell Brunner, ordförande i Skolväsendets Överklagandenämnd.
Enligt nämnden har Örebro kommun avslagit Fredrik Levins ansökan till utbildningen, enbart på grund av att han inte kan erbjudas de anpassningar som han behöver.
Kommunen har inte heller sett till att han kunnat utöva sin rätt till utbildning på samma villkor som andra, i enlighet med Europakonventionen.
I klippet förklarar överklagandenämndens ordförande innebörden av beslutet.
Vad gör Skolväsendets överklagandenämnd?
- Skolväsendets överklagandenämnd är en oberoende och domstolsliknande myndighet. Verksamheten regleras i skollagen och i instruktioner som beslutats av regeringen. Nämnden fungerar också som remissinstans för lagstiftning inom främst skolområdet.
- Den som är missnöjd med ett beslut från exempelvis en kommun eller en rektor har möjlighet att få vissa beslut överprövade av nämnden. Med utgångspunkt i skollagen prövar man då beslutet igen.
- Om man kommer fram till att beslutet är felaktigt kan nämnden upphäva det. Då måste kommunen eller rektorn fatta ett nytt beslut.
Källa: Skolväsendets överklagandenämnd