Johanna Grönroos är en av två ägare som driver företagets två konditorier och bageri.
I lördags tog företaget beslut om att stänga ner sin verksamhet under vardagarna på ett av sina konditorier, och kommer endast ha öppet på helger framöver för att få det att gå runt. I dagsläget är el, hyra och råvaror de största kostnaderna.
– Det blir påslag på påslag, så man får banta så mycket som går. Ta ett lillfinger innan man blöder för mycket, säger Johanna Grönroos, ägare.
Andra åtgärder
Tidigare var bageriet den verksamhet som drog mest energi, men efter vidtagna åtgärder har de bland annat sett över hur länge bakverk bakas – och sett till att personalen får arbeta på andra arbetstider där elkostnaden är lägre.
Verksamheterna stängdes även ner under några veckor under sommarmånaderna men då menar Johanna att kostnaderna gick på vad en normal driftmånad går på.
När även inflationen stiger har de sett över produkterna de köper in och dragit in på vissa sorter. Trots många åtgärder står verksamheterna inför stora utmaningar inför hösten och vintern.
– Det är frysar och kylskåp som står och går, det är mycket saker som inte går att stänga av som fortfarande drar, säger hon.
Tack vare vidtagna åtgärder och snabba omställningar har Johanna hittills lyckats behålla personalstyrkan utan permittering – trots stora utmaningarna och det faktum att omsättningen inte gått plus på flera månader.
Starta klippet för att höra mer om hur företaget klarat sig.