Foto: Andreas Ericson /SVT

Konsten att stirra ner i ett svart hål

Uppdaterad
Publicerad

Riddarhyttans fiskevårdsförening har arbetat med att förgylla miljön runt och i tre tjärnar. På lördagen hjälptes hugade stillasittare utrustade med tålamod åt att försöka få upp fiskar genom hål i isen. Och inte vilken fisk som helst.

På lördagen anordnades pimpelfiske för att traditionsenligt fira fiskepremiären i de tre gamla dödisgroparna Tattar-, Ljus-, och Norstjärnen, strax utanför Riddahyttan. 

– Förra året firade vi 70-årsjubileum. Det här med regnbågsfiske har man hållit på med sedan början av 60-talet, säger Kenneth Andersson, ordförande i Riddarhyttans fiskevårdsförening.

Aktiv förening

Föreningen har dels lagt ner arbete att plantera ut fisk, men många ställer också upp med jämna mellanrum upp för att göra miljön runt tjärnarna och andra sjöar attraktiv för fiskeintresserade.

– Det är ju en helt ideell förening och det är många som ställer upp. Vi städar och röjer och har laddat upp med ved nu inför premiären, säger Kenneth Andersson.

Något som kom väl till pass även för ordföranden, där han fångades för en kort intervju mitt i korvgrillningen.

Tredje generationen

Allt medan uppskattningsvis 200 personer fördelade på de tre tjärnarnas isar stirrade ner i mörkret och då och då fick napp bland urvalet av regnbåge, öring och röding.

– Jag har varit med och fiskat sedan jag föddes, säger Emil Westerlund.

Emil Westerlund, tredje generationens pimplare. Foto: Andreas Ericson /SVT

Han är tredje generationens pimplare. Pappa och farfar var med på isen och delade den varierande fiskelyckan vid lördagens premiär.

– Vi har haft husvagnen här i 17 år, säger Emil Westerlund.

För fiskevårdsföreningen var de många hålen i isen ett bevis på en lyckad fiskepremiär.

– Det brukar ju vara en folkfest det här, så det är roligt, säger Kenneth Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.