Bergslagens Spektakelteater sätter upp Korpspelen i övergiven flyghangar

Uppdaterad
Publicerad

En av Bergslagens många övergivna byggnader fylls i sommar med skådespel, dans, sång och musik inspirerad av både fantasi och verklighet. Lokala förmågor ringar in bygdens nu-, då-, och framtid i Korpspelen i Gammelbo utanför Lindesberg.

En övergiven flyghangar utan el – kan det utgöra plats för ett skådespel? Ja, för Bergslagens Spektakelteater i Lindesberg har inte det utgjort något hinder. Snarare tvärtom när bygdens historia och några av dess riksbekanta personligheter får nytt liv.

Varietén Korpspelen bygger nämligen på grundfrågan om en plats betydelse. Två pandemiår senare än det först var tänkt blir det premiär den 28 juni.

”Jätteviktig bygd”

I modern tid har Ramsberg präglats av flera dystra besked med nedläggning av skola, handel och bibliotek. Men så har det inte alltid varit.

– Gammelbo bruk, hjärtat av Bergslagen och Ramsberg har ju varit en jätteviktig bygd för Sveriges tillblivelse som industriland. Om man bor kvar här – är man en looser då? Eller är det tvärtom landsbygden som bygger övriga Sverige? Säger Staffan Blixt som är ansvarig för manuset, gemensamt skrivet av sex personer.

Minimusikal

Elsa Beskow är för de flesta ett bekant namn. Men att hon har band till bygden runt Ramsberg är kanske inte lika känt. Hon inspirerades under sin vistelse i närheten till böckerna om Tomtebobarnen och Blomsterfesten i täppan. Den senare har inspirerat till ett varieténummer i form av en minimusikal med nyskriven musik.

Under helgen har det repeterats med smink för första gången och vid förra repetitionstillfället provades kostymerna till alla 147 karaktärer.

– En del återanvänder vi som vi har använt förut. En del syr vi om. Rätt mycket kommer från loppis och en del lånar vi av varandra, berättar Kajsa Forsberg som är kostymansvarig.

Se lite av repetitionsarbetet och hör mer om föreställningen i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.