”En boende har fått avföring på händerna vid matbordet strax innan kvällsmat. Personalen satte plasthandskar på den boende istället för att tvätta händerna”.
”Tre händelser som omfattar kränkningar är inrapporterade. / …/. Den sammantagna bedömningen är att ett allvarligt missförhållande inträffat”.
Det här är två exempel på lex Sarah-anmälningar som gjorts på äldreboenden i Örebro och Västmanlands län de senaste åren. Totalt handlar det om 19 stycken mellan 2010 och 2012, visar SVT:s granskning. Hälften av dem gjordes i Örebro kommun.
– Det är ett resultat av att vi medvetandegjort vår personal om deras ansvar att reagera om missförhållande uppstår, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef Vård och omsorg i Örebro kommun.
– I början tror jag att det fanns en rädsla för att anmäla med risk för att komma i konflikt med sina medarbetare. Den rädslan tror jag har avtagit och man är mer klar över varför man ska anmäla, fortsätter han.
Färre anmälningar i Västerås
Lex Sarah innebär att personal som jobbar inom socialtjänsten är skyldig att rapportera missförhållanden eller risk för missförhållanden till den som bedriver verksamheten. Bedöms missförhållandet som allvarligt ska denne anmäla det vidare till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
I Örebro kommun gjordes åtta anmälningar på äldreboenden under 2012. I jämnstora Västerås kommun – bara två.
– Min bedömning är att betydligt fler borde ha anmälts på grund av hög allvarlighetsgrad. Till exempel att en enhet på ett demensboende varit obemannad under två-tre timmar. En sådan händelse medför en påtaglig risk för att det skulle kunna hända något som inte får hända, säger Per-Arne Blomberg, kvalitetsombud Sociala nämndernas stab i Västerås kommun.
Vad gör du åt det?
– Vi försöker informera våra leverantörer och utförare av äldreomsorg att ta mer allvarligt på lex Sarah. Att de ska läsa föreskrifterna och de allmänna reglerna mer noga. Att göra en större riskanalys av olika händelser som inträffar.
Hela listan Lex Sarah-anmälningar på äldreboenden, 2010-2012.
Arboga kommun 2010 fallolycka
Köping 2011 fysiska övergrepp från annan vårdtagare
Askersunds kommun 2012 fallolycka
Kumla kommun 2012 fysiska övergrepp från annan vårdtagare
Lekebergs kommun 2012 brister i bemötande
Ljusnarsberg 2012 ekonomiska övergrepp
Norlandia Care AB 2012 fallolycka
Norlandia Care AB 2012 ekonomiska övergrepp
Västerås stad 2012 bristande tillsyn
Västerås stad 2012 brister i utförande av insatser
Örebro kommun 2012 ekonomiska övergrepp
Örebro kommun 2012 brister i utförande av insatser
Örebro kommun 2012 fysiska övergrepp från personal
Örebro kommun 2012 ekonomiska övergrepp
Örebro kommun 2012 brister i utförande av insatser
Örebro kommun 2012 brister i bemötande
Örebro kommun 2012 brister i utförande av insatser
Örebro kommun 2012 brister i bemötande
Örebro kommun Uppgift saknasbrister i utförande av insatser