Delad bild på Joakim Righammar och två intagna bakom stängsel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvården, berättar om varför myndigheten har beslutat om akutplatserna. Foto: Kriminalvården

Kriminalvården: 300 akuta nödplatser till regionerna

Publicerad

I och med kapacitetskrisen som råder inom Kriminalvården har man nu beslutat om runt 300 akuta nödplatser till regionerna – som ska användas vid akuta händelser.

– Vi har ett tufft läge och det kan hända saker, säger Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvården.

Enligt Kriminalvårdens beslut ska runt 300 tillfälliga nödplatser fördelas till regionerna. Platserna ska hantera akuta tillfälliga platsbehov, upp till sju dagar, och förbereds nu inför framtida akuta evakueringar.

– Skulle det ske en brand och vi är tvungna att stänga ett fängelse då behöver vi ha tillfälliga nödplatser för att kunna placera våra häktade eller dömda på en ny plats under en begränsad tid, säger Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvården.

Men trots det allvarliga beläggningsläget så kan inte platserna användas som ordinarie platser.

– De har inte den kvalité som man behöver för att kunna använda under en längre tid, säger han.

30 platser till Kumla

Region Mitt är den regionen som ska ha flest platser, totalt 74 varav 30 platser ska finnas på Kumlaanstalten. I beslutet framgår det att hälften av platserna i varje region ska vara möjliga att öppna inom fyra timmar och resterande platser inom ett dygn.

– Det är inte möjligt praktiskt, säger en facklig representant till SVT.

Platserna ska vara öppna för användning 8 maj och innan dess så ska en risk- och konsekvensanalys, brandskydd och fackliga förhandlingar ha gjorts.

AKUTA NÖDPLATSER HOS REGIONERNA

Nord – 30 platser

Mitt – 74 platser

Stockholm – 60 platser

Öst – 35 platser

Väst – 60 platser

Syd – 35 platser

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.