Kriminalvården: ”Vår personal är inte misstänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården är i full färd med att utreda vad som hände då en fånge i går rymde från en fångtransport i närheten av Laxå i Örebro län. Enligt Clas Nöjd, tillförordnad chef på Kriminalvården, får transporter endast stanna i absoluta nödfall, men det finns inga misstankar mot personalen.

– Vi genomför en incidentutredning, säger han.

Än så länge finns det inte mycket information om händelsen som Clas Nöjd på Kriminalvården kan bekräfta om gårdagens rymning. Man utreder nu varför transporten stannade och hur den 25-årige mannen, som av tingsrätten är dömd till 14 års fängelse för mord, kunde rymma.

– Utredningen är prioriterad och vi har tagit in personal från semestern för att få den genomförd. Vi hoppas att den är klar inom 2-3 veckor och den kommer visa vad som hände, fram till dess kan jag inte säga mycket mer, säger Clas Nöjd.

Rymning från fångtransport

Får endast stanna i nödfall

Enligt uppgifter ska transporten ha stannat för en toapaus, något han varken kan bekräfta eller dementera. Riktlinjerna är dock att en fångtransport endast får stanna utanför säkra områden, så som polisstationer, häkten och kriminalvården, i nödfall.

– Det kan gälla sjukdomsfall, att fordonet går sönder, olyckor eller att personalen bedömer att utomstående behöver hjälp. Då görs en bedömning utifrån varje situation, men det är ovanligt att det händer.

Kan du säga om det var en nödsituation i går?

– Nej, det kan jag inte.

Inga misstankar mot personal

Utredningen som nu påbörjats ska gå igenom all information som finns, från att transporten beställdes, hur den planerades och bemannades, samt hämtning placering i fordonet och till sist varför man stannade.

– Det är en incidentutredning, inte en personalutredning. Det finns inga misstankar mot vår personal i nuläget.

Hur mycket vet du om vad som hänt?

– Jag vet vissa saker, men inte allting. Jag vill inte föregå utredningen utan vi inväntar den så att vi får svar exakt på vad som hänt så det absolut inte händer igen.

Förekom det hot?

– Jag kan absolut inte säga någonting om det.

Det här vet vi om transporten:

  • Transporten var på väg från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet Salberga i Sala.
  • Tre personal från Kriminalvården och två fångar befann sig i transporten.
  • Personalen som arbetade var ordinarie personal.
  • Av oklar anledning stannade transporten i höjd med Laxå i Örebro län.
  • En av de två fångarna lyckas rymma.
  • Kriminalvården hyser inga brottsmisstankar mot personalen i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymning från fångtransport

Mer i ämnet