Bild på kvinna med kort hår och glasögon som står i ett klassrum med massa målningar. Kvinnan heter Sofie Aspeqvist och är kulturskolechef på kulturskolan i Nora. I klippet berättar hon om skolans uppsving.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor glädje på kulturskolan i Nora. Hör kulturskolechefen Sofie Aspeqvist berätta hur man kommer kunna utöka verksamheten. Foto: SVT

Kulturskolan i Nora går mot strömmen – utökar stort

Publicerad

Många kulturskolor runt om i landet har det tufft med nedskärningar. Men Nora är en kommun som går mot strömmen. Här har kommunen investerat 600 000 kronor för att utöka kulturskolan.

– Det känns fantastiskt kul att den politiska viljan finns här, säger Sofie Aspeqvist, kulturskolechef.

Runt om i landet tvingades flera kulturskolor under 2022 göra tuffa besparingar. Men 2022 var året då det istället blev ett rejält uppsving för kulturskolan i Nora. Efter att verksamheten invigdes för tre och ett halvt år sedan har intresset exploderat. Kulturskolan i Nora har nu över 300 aktiva barn och ungdomar.

– Ett halvår efter att vi startade upp kom ju pandemin vilket innebar att närstående inte kunde ta del av vad barnen gjorde. Men nu under 2022 har vi kunnat blomma ut och blivit en del av Noras kulturliv, vilket känns fantastiskt roligt. Vi har verkligen blivit synliga på ett sätt som kulturskolan ska vara, säger Sofie Aspeqvist.

Kulturskolan utökas

Utöver de 600 000 kronor som Nora kommun satsar på kulturskolan, så fick verksamheten 423 000 kronor från Statens kulturråd inför lässåret 2022/2023 – pengar som gick till att nå ut till unga på landsbygden.

Med de nya pengarna kommer kulturskolan kunna växa rejält under 2023.

– Vi kommer utöka där det är längst köer.

Hör om framtida satsningarna och glädjen över pengarna i klippet

Från musikskola till kulturskola i Nora

Fram till 1999 hade Nora en kommunal musikskola som det året lades ner.  Efter tjugo års väntan invigdes sedan en ny kommunal kulturskola med musik, dans, teater, bild/form och film – en kulturskola som nu växt snabbt och kommer utökas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.