Tre ungdomar per enrumslägenhet – så har många ensamkommande bott i Kumla. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kumla kommun kritiseras för boendesituationen för ensamkommande

Publicerad

Kumla kommun kritiseras efter att man har placerat unga ensamkommande tillsammans tre och tre i enrumslägenheter. Trots påpekanden för ett år sedan har inget hänt.

Ett boende för ensamkommande barn och unga i Kumla får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Redan i februari 2016 kritiserade Ivo att ungdomarna bodde för trångt.

En ny tillsyn har visat att tre ungdomar delade på enrumslägenheter i åtta av nio fall.

Bor kvar länge

I tillsynsprotokollet skriver inspektörerna:

”IVO finner det anmärkningsvärt i och med att verksamheten då uppgav att inga nya unga skulle skrivas in i verksamheten samt att planeringen var att endast två ungdomar framöver skulle dela lägenhet.”

Det hela är mycket allvarligt just eftersom det rör ensamkommande barn:

”De ensamkommande barnen kommer i regel att bo kvar i boendet under en förhållandevis lång och sammanhängande tid. De har inte något annat hem att resa till under helger och lov.”

Minskade bidrag

Ungdomar har berättat att de mår dåligt över situationen eftersom de ofta blev störda och möjligheten att vara ensam är obenfintlig, men boendet har inte heller inte sammanställt och analyserat de boendes klagomål, vilket är ett krav.

Förklaringen är enligt socialchefen i Kumla att den planering som var tänkt och som redogjorts för vid tidigare inspektion inte kunnat genomföras efter som staten sänkt ersättningsnivån till kommunerna och att antalet ensamkommande kraftigt minskat.

Nu kräver IVO att Kumla kommun ser till att verksamhetens lokaler är utformade så att de kan ge unga en trygg och säker vård som bygger på respekt för de enskilda barnens självbestämmande och integritet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.