I augusti månad var elräkningen för samtliga åtta församlingar i Örebro pastorat ungefär 167 000 kronor, vilket är ungefär 48 procent högre jämfört med augusti 2021. Det trots att elförbrukningen minskade med 20 procent.
– Det blir en paradox, men om vi inte gjort våra energiåtgärder så hade vi haft ännu högre kostnader, säger Anders Lennartsson.
I Malmö planerar man för att eventuellt stänga igen flera kyrkor under årets kallaste månader och istället samla församlingarna till en kyrka, men det är inget som diskuteras inom Örebro pastorat, som har 15 kyrkor eller kapell. Däremot kallställer pastoratet sedan flera år ett flertal kyrkor, och värmer upp dem tillfälligt när de ska användas.
– När vi väl öppnar våra kyrkor är det för att människor vill vara där och då är det motiverat. Vi betalar ju en kyrkoavgift för att vi ska kunna hålla dem öppna, säger Anders Lennartsson.
Målsättning: Klimatdiplomering i mars
Svenska kyrkans mål är att vara klimatneutrala år 2030, men Örebro pastorat arbetar för att uppnå två av tre steg i Svenska kyrkans klimatdiplomering redan i mars. Pastoratets största utmaning är inte längre energin, utan kyrkornas inköp – vad gäller råvaror och transport.
Enligt Anders Lennartsson påbörjade man det klimatsmarta arbetet för ungefär ett decennium sedan. Därmed är han trots allt optimistisk inför den stundande vintern.
– Vi vet att vi kan göra mycket, mycket mer och eftersom våra medarbetare än vana att tänka smart så kommer det vara lättare för oss att ställa om.
Starta klippet för att höra hur kyrkorna lyckas dra ner energin.