De två lådcyklarna rymmer max sex barn vardera. Foto: SVT

Lådcyklar ger förskolan större frihet

Publicerad

På Karlbergs förskola i Karlskoga har man sedan i maj tillgång till två stycken lådcyklar, som går på el. Cyklarna ger förskolan möjlighet att göra längre utflykter och ta med även de minsta som inte annars orkar.

Det är även ett tillfälle för barnen att umgås och prata, med lärare i närheten men som inte är med i samtalen.

– De är ganska delaktiga med varandra, när de sitter i de här lådorna. Vi är ju med, men inte i lådorna, så de får möjlighet att prata och samspela med varandra, säger förskolläraren Josefine Persson.

Biblioteket en höjdare

Målet är att de ska använda cyklarna minst en gång i veckan till att åka till lekparken, skogen eller utflykter i stan.

– Det är ett tillfälle för oss att upptäcka fler delar av Karlskoga. Roligast hittills var biblioteket. Där får dom åka hiss och skanna böcker, plus att det finns en lekpark utanför, så det har nog varit roligast hittills tror jag.

– För barnen är det en riktig upplevelse. Det är oftast kul bara att ta på hjälmen, som blinkar där bak.

Bättre än att gå

Vagnarna är utrustade med tre-punktsbälten och både barn och lärare har hjälm – om olyckan skulle vara framme.

Varför är den här cykeln bättre än att gå?

– Dels kan vi ta oss längre och det är smidigare för oss. Vi kan även ta med oss de minsta barnen som inte skulle orka annars, säger Josefine Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.