Sveriges elförsörjning möter nya utmaningar när produktionen ställs om till mer miljövänliga alternativ. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Lagring av el i bostadshus kan bli viktigt för hela Sverige

Publicerad

Det kommer att krävas helt nya sätt att tänka för att klara av framtidens leveranser av el i Sverige.

En lösning för att allt ska fungera även under de kallaste vinterdagarna kan då vara att lagra el lokalt i bostadsområden.

– Jag tror att det är en viktig del i framtidens elsystem, säger enhetschefen Anna Jäderström på myndigheten Svenska kraftnät.

Dygnet runt övervakas den svenska elproduktionen från  Svenska kraftnäts kontrollrum. Det måste hela tiden finnas en balans mellan hur mycket el som efterfrågas och hur mycket som tillverkas.

Elföretagen ser på olika sätt till att det fungerar, bland annat genom att importera och exportera el.

Men framförallt under riktigt kalla vinterdagar kan det bli problem att få fram tillräckligt mycket el. Är det då dessutom mörkt och vindstilla betyder det att produktionen av solel och vindkraft är låg.

Kärnkraft tas bort

Tidigare har det då gått att snabbt dra igång reservkraft. Men när till exempel kärnkraftsreaktorer och oljeeldade anläggningar tas bort av miljöskäl så minskar de möjligheterna.

– Vi ser utmaningar i att vi fasar ut en stor del konventionell produktion som är planerbar, säger Anna Jäderström, enhetschef för balansmarknad på Svenska kraftnät.

Anna Jäderström, enhetschef balansmarknad Svenska kraftnät. Foto: Svenska kraftnät

Kunderna lagrar el

Ett sätt att klara elförsörjningen är då att titta på vad kunderna kan hjälpa till med.

– Jag tror att vi behöver testa nya lösningar och inse att dagens förbrukningsmönster kommer ändras.

Redan idag finns avtal med kunder som är beredda att tillfälligt minska sin elanvändning när det behövs under vintern. Men nu finns ännu en lösning: att bostadsområden börjar tillverka och lagra en del av den energi de behöver. Då kan husen där klara sig på egen hand under de stunder som efterfrågan på el är som störst i Sverige.

– Det skulle innebära en resurs för hela det svenska elsystemet och en positiv utveckling som också bidrar till ett hållbart elsystem i framtiden, säger Anna Jäderström.

Kommer vi att få se mer lagring av energi?

– Det hoppas jag verkligen. Jag tror att det är en viktig del i framtidens elsystem.

Så klarar Sverige effektbrist idag

1) Import av el

El köps från länder i närheten – om de har tillräckligt mycket för att kunna sälja.

2) Reglerkraft

Kraftkällor som går att styra används. Framförallt handlar det om vattenkraft, där mer vatten kan släppas på när det behövs.

3) Effektreserven

Under vintern finns avtal med elproducenter om att kunna dra igång reservkraft, men också med användare om att minska förbrukningen under kritiska dagar.

4) Sista åtgärden: släcka ner delar av landet

Nödåtgärden manuell förbrukningsfrånkoppling, MFK, är förberedd, men har hittills aldrig använts. MFK betyder att vissa regioner släcks ner för att rädda det svenska elsystemet. Samhällsviktiga anläggningar får el, men för andra blir konsekvenserna stora.

Källa: Svenska kraftnät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.