– Det är människo- och djurtätare söderut i länet. Det gör att vargen syns från bostäder och stråk där folk befinner sig. Man märker mer av dem än om de finns i skogarna norr om Hällefors. Det skapar oro och vi får mycket mer samtal från folk i södra länet om det här, säger Per Ahlqvist på länsstyrelsen.
Uppskattningsvis finns ett 50-tal vargar i länet. Att de nu drar sig söderut innebär nya utmaningar för lantbrukarna. Fårbonden Leif Bergman har 400 tackor och lamm och de är utspridda på flera betesställen med en mils avstånd mellan. Han lever med konstant oro.
Kollar varje dag
– Varje dag åker vi en gång extra och kollar av hagarna, och har nu sett flera tecken på att det finns rovdjur i närheten. En gång kom jag klockan fyra på morgonen. Då stod 160 tackor mitt på gärdet och tittade sig omkring. De vägrade att gå ut på kanten och äta. Vargen är definitivt ett problem för oss bönder, säger Leif Bergman.
Så här långt har Leif inte haft något angrepp på fåren. Han har bekostat ett rovdjursstaket runt alla sina hagar och det fungerar bra. Men stängsel är inte en lösning på alla problem. Bara vargens närvaro stressar djuren, en stress som kan påverka djuren länge och orsaka inkomstbortfall.
– De grupper som haft vargen nära inpå hagarna får sämre produktionsresultat. Vi får färre lamm och det blir mindre i plånboken. Så enkelt är det, säger Leif.
Vill se jakt
Helst vill bönderna att licens- och skyddsjakt på vargar ska bedrivas i södra länsdelen. Men på länsstyrelsen tror man inte att det blir aktuellt den närmaste tiden, trots att det skulle kunna lugna situationen.
– Vi på länsstyrelsen är övertygade om att vi behöver licensjaga varg. Det skulle dämpa oron, och folk skulle känna att de är med och bestämmer. Acceptansen och toleransen skulle också öka hos de som måste leva med varg inpå knuten, säger Per Ahlqvist, på länsstyrelsen.