Liv Hellquist, enhetschef för Art och landskap på Länsstyrelsen i Örebro och bild på en humla på en väddblomma.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kanske måste stänga av vandringsleder och rastplatser”, säger Liv Hellquist. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Örebro får 40 procent mindre till naturvård

Uppdaterad
Publicerad

Endast fem av 32 slåtterängar kommer att slås i sommar i Örebro län. Och en del rastplatser längs vandringsleder kommer sannolikt sakna ved. Det bli några effekter av att Länsstyrelsen tvingas prioritera hårt för att få pengarna att räcka.

Regeringen ströp stora delar av anslagen till naturvård i årets budget. För Länsstyrelsen i Örebro län betyder det ett generellt ekonomiskt tapp på nästan 40 procent, men för enskilda projekt kan det handla om att de statliga pengarna i princip uteblir.

Så är det till exempel för bekämpningen av invasiva arter. Men att budgeten krymper påverkar också vandringsleder och skötseln av värdefulla slåtterängar.

– Det finns ett antal arter som är helt beroende av att ängarna fortsätter slås för att kunna överleva, säger Liv Hellquist, enhetschef för Art och landskap på Länsstyrelsen i Örebro. 

Egen personal i fält

Som en konsekvens av de minskade anslagen för naturvård, där Länsstyrelsen i Örebro gick från knappt 59 miljoner i budget förra året till knappt 37 miljoner i år, har myndighetens egen personal jobbat ute och sett till att bland annat vandringsleder är i bra skick. Tidigare har det skötts av lokala företag.

– Vi har minskat de lokala entreprenörerna med 80 till 90 procent och vår egen personal måste ha fältdagar och göra akututryckningar.

Hur länge fungerar det att ha det så?

– Man får laga efter läge, men självklart påverkar det. I stället för att kanske söka bidragsprojekt eller jobba med andra frågor som Länsstyrelsen också behöver göra så får vi nu sätta in personalen på praktiska åtgärder i fält, säger Liv Hellquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.