– Vårt uppdrag är att se vilka som påverkas och hur länet påverkas. Först och främst handlar det om kartläggning av situationen, därefter att hjälpa aktörerna, säger Anton Landenmark.
– Framförallt gäller det att få kommuner, räddningstjänst och polis att jobba på samma sätt.
Under tisdagen hann arbetet inte komma igång ordentligt, eftersom avbrottet var avhjälpt inom en kvart.
”Gäller att ha is i magen”
– Det gäller att ha is i magen. Vi tog kontakt med vår tjänsteman i beredskap som är kontaktperson för elbolagets tjänsteman i beredskap, sen börjar vi titta på de mallar och rutiner vi har.
– Om avbrottet skulle hålla i sig tar vi upp kontakten med elbolaget, och är det en allvarlig situation kontaktar de oss också. Sedan är en del i vårt jobb att försöka hjälpa elbolaget med det vi kan i vårt län.
Måste klara sig själv en tid
Skulle avbrottet dra ut på tiden är Länsstyrelsens viktigaste uppdrag att vara samordnande och se till att samhällsviktiga funktioner fungerar. Man ser över vilka som har reservkraft och vilka som behöver.
– Alla vill ju ha, men det behöver prioriteras vilka som ska få. Varje samhällsviktig verksamhet har ett eget ansvar att klara sig utan ström den första tiden, precis som varje privatperson ska klara sig en vecka om krisen kommer.