två älgar i natur

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad blev konsekvenserna av jakten i fjol – och hur är läget inför årets älgjakt? Starta klippet och se vilthandläggaren berätta. Foto: SVT

Länsstyrelsen vill stoppa jaktområde i norra Örebro län – sköt för många älgar

Uppdaterad
Publicerad

Om mindre än en månad drar årets älgjakt igång. Men det är osäkert vad som händer med jakten i ett område runt Hällefors. Länsstyrelsen upplöste området i våras efter att för många älgar skjutits ifjol – ett beslut som överklagats av tre markägare.

Ifjol fick 52 älgar skjutas i älgskötselområdet Björnjägarns i norra Örebro län. Men när jakten var slut hade drygt 80 älgar skjutits.

Länsstyrelsens översyn av alla länets älgskötselområden i våras visade bland annat att Björnjägarns misskött sig de senaste tre åren. Först sköts för få älgar och i fjol alldeles för många. Skillnaden mot planen var för stor och myndigheten beslutade att avregistrera området.

– Skötselplanerna tas fram i omfattande samverkansprocesser och ska följas. Annars riskerar vi förtroendet för förvaltningen och hela systemet urholkas, säger Johanna Månsson Wikland, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Örebro län

Jakt får bedrivas till dom fallit

Tre markägare i området, däribland Stora Enso, valde att överklaga länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten i Karlstad. Markägarna framför bland annat att avvikelsen är marginell om man ser till hela treårsperioden.

Det är oklart när målet avgörs.

– Det betyder att vårt beslut inte gäller. Tills vidare består området och jakt kan bedrivas i enlighet med en ny skötselplan, säger Johanna Månsson Wikland.

I år får 331 älgar skjutas i området. Jägarrepresentanter har reserverat sig mot detta och anser att det är för många. Men markägarrepresentanternas röst väger tyngre. Länsstyrelsen har godkänt planen.

SVT har varit i kontakt med Stora Ensos viltförvaltningschef Tobias Hjortstråle. Han företräder Stora Enso och är ombud för de två andra markägarna som överklagat, Hällefors Tierp skogar och Gysinge skogsfastighet. Hjortstråle vill inte kommentera länsstyrelsens beslut om avregistrering förrän förvaltningsrättens dom kommit.

En man i stickad tröja tittar mot kameran när han svarar på kritiken som Stora Enso fått angående älgjakten i Hällefors

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I december 2023 förklarade Tobias Hjortstråle varför man valde att skjuta fler älgar än fastslaget. Foto: Samuel Boström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.