Livräddningskurserna sker på Varbergabadet. Foto: Anders Nord/SVT

Livräddning ska ta bort rädsla för vatten

Uppdaterad
Publicerad

Många deltagare är rädda för vatten efter att ha flytt över Medelhavet i gummibåtar. Nu hoppas de själva kunna förhindra drunkningsolyckor genom att lära sig livräddning.

Hittills i år har enligt Svenska Livräddningssällskapet ett fyrtiotal personer omkommit i drunkningsolyckor i Sverige och under 2018 har staten avsatt 300 miljoner till förskolorna i Sverige för att öka simkunnigheten.

Örebro Simallians har varit ute på boenden och fritidsgårdar i Vivalla och Varberga för att ta reda på vad människorna i området ville lära sig och en sak som låg högt upp på listan var livräddning.

Michelle Asprou Forsberg projektledare Foto: Anders Nord / SVT

– Anledningen var okunskap, rädsla för vatten men också att man inte vet vad man ska göra. Och att de är oroliga för att deras barn ska drunkna, säger projektledaren Michelle Asprou Forsberg.

Respekt för vatten

Många är väldigt rädda efter upplevelser när de åkt över Medelhavet i gummibåtar men även av rädsla att det har funnits farliga djur i deras hemländer.

– Det handlar bara om att man ska våga sig hit så blir det lättare att gå ner i vattnet, säger Michelle.

Fulltecknade simskolor

Simalliansen jobbar med att öka simkunnigheten och i sommar är simskolorna fulltecknade. Även intresset för att lära sig livräddning är stort. Det har varit ett 15 tal besökare varje gång och det tycker Michelle är bra.

Viktigt att kunna

Emanuel Altun och Simon Barsom har kommit hit för att träna livräddning med simläraren Björn Calleberg, och de tycker att det är bra att få pröva på hur det är att simma med en boj.

Emanuel Altun och Simon Barsom Foto: Anders Nord / SVT

– Man kanske har nytta av det i framtiden, säger Emanuel. Det är viktigt, säger Simon. Tänk om vi ser någon som håller på att drunkna. Då ska vi inte stå och se på  utan då ska vi kunna rädda dom.

En reklampelare

Michelle berättar en historia från i våras när de hade en vatteninformation.

– Det står ju ofta Trygg Hansa på bojarna och oftast vart dom är så hon har hela tiden trott att de är en reklampelare. När hon fick veta vad det var så förstod hon att det var rimligt att de satt vid alla vattenbad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.