Lärarnas Riksförbund kallar prognosen alarmerande. Fram till år 2031 är det totala rekryteringsbehovet 187.000 heltidstjänster.
– Att vi har ett stort rekryteringsbehov är helt klart. Vi har en lärare i varje klassrum, men alla är inte behöriga. Det är klart att det är ett problem i och med att en lärarexamen är en kvalitetsgaranti, säger Jan Stridh, skolchef i Karlskoga.
”Läget är prekärt”
Även Ljusnarsberg vittnar om problem med rekryteringen.
– Rekryteringsläget är prekärt. Vi får inte så många svar på de tjänster vi lägger ut. Nu fokuserar vi mycket på vår personalpolicy och hur vi kan bli en mer attraktiv arbetsgivare, säger Eva Sund, bildningschef i Ljusnarsberg.
Inte en lönefråga
Samtliga kommuner SVT varit i kontakt med vittnar om att det är lättare att rekrytera högstadie- och gymnasielärare, jämfört med för- och lågstadielärare.
– Det är inte en lönefråga, utan handlar om att de stora barnkullarna inte har kommit upp i åldrarna än, säger Margareta Borg, skolchef i Örebro.
Örebrostudenter har fel examen
En annan utmaning för kommunerna i länet är att Örebro universitets lärarprogram examinerar studenter i ämnen där bristen på lärare inte är lika allvarlig som i andra ämnen.
– Universitetet har examensrätt i ämnen där vi har gott om lärare, exempelvis i historia svenska och samhällskunskap, säger Staffan Henningson som är projektledare för kompetensförsörjningen på Örebro kommun.
– Den kompetens vi verkligen behöver är istället lärare i bland annat teknik, matematik och svenska som andraspråk, säger han.