På Komvux i Örebro finns numer en ny lärlingsutbildning för unga vuxna med lättare funktionsnedsättning. Foto: Malin Gotlin / SVT

Lärvux – teori och praktik i framgångsrik kombination

Publicerad

Möjligheten att gå en lärlingsutbildning för vuxna med lindrig utvecklingsstörning saknas på många håll i landet. Men i Örebro län har man haft ett lyckat länsöverskridande projekt som nu ska bli permanent.

28 elever med lindrig utvecklingsstörning går just nu lärlingsutbildningen i Örebro. Projektet, som är ett samarbete mellan länets kommuner och flera andra aktörer, startade för tre år sedan.

– Redan från början delade vi upp länet i tre delar. Genom att flera kommuner samarbetar så kan man utnyttja lärarresurser över kommungränser, vilket är en förutsättning, säger Lars Rickardt, projektledare för lärlingsutbildningen.

Lars Rickardt är projektledare för lärlingsutbildningen Lärvux. Foto: Malin Gotlin / SVT

Positiv respons

En dag i veckan är eleverna i skolbänken på Lärvux, alltså särskild utbildning för vuxna. Där får de den teoretiska biten, resten är praktisk på arbetsplatserna. Att få tag på arbetsplatser och handledare var ett slit, men när det väl var igång har responsen varit positiv.

– Det vi får höra är att målgruppen tillför så otroligt mycket mer, och har betydligt högre kapacitet, än vad man hade förväntat sig, säger Lars Rickardt, projektledare för lärlingsutbildnigen.

I december går första kullen ut. De är då utbildade serviceassistenter och har haft sina lärlingsplatser inom bland annat restaurang, vård-och omsorg, handel och fastighet.

Kommunerna tar över

Vid årsskiftet tar kommunerna över utbildningen för en ny kull elever och den etablerade samverkan mellan kommunerna kommer att fortsätta.

På Lärvux på Campus Risbergska i Örebro kommer man att samarbeta med Kumla, Lekeberg, Hallsberg och Askersund och ha plats för 15 elever.

– Vi ser att det här är en grupp som behövs på arbetamarknaden. Majoriteten av eleverna blir serviceassistenter inom vård- och omsorg och där finns det ett behov av de här personerna som arbetskraft, säger Terese Hammer tillförordnad rektor och speciallärare på Lärvux i Örebro.

Terese Hammer, rektor på Lärvux i Örebro, ser ett behov av serviceassistenter på arbetsmarknaden. Foto: Malin Gotlin / SVT

Fakta om projektet:

Ett treårigt projekt som letts av Stiftelsen Activa i Örebro och finansieras med pengar från Europeiska socialfonden. 

Är ett samarbete mellan länets kommuner, Arbetsförmedlingen, Region Örebro län, arbetsgivare och Stiftelsen Activa.

Vänder sig till vuxna med lindrig utvecklingsstörning.

Utbildningen sker praktiskt på respektive arbetsplats samt på Lärvux i Örebro, Kumla och Karlskoga.

28 elever från länet går den 1, 5-åriga utbildningen som avslutas i december. De är då utbildade så kallade serviceassistenter.

Utbildningen tas över efter årsskiftet av kommunernas vuxenutbildning Lärvux.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.