”Jag känner mig starkt kränkt och nedtryckt för att jag nyttjat min yttrandefrihet”, skriver Peter Springare i sin anmälan till Justitiekanslern. Foto: Malin Gotlin /SVT

Läs Springares anmälan mot cheferna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen Peter Springare anmäler sina chefer och polisområde Örebro till Justitiekanslern (JK). Här kan du läsa hela hans anmälan:

”Undertecknad hemställer att JK prövar och utreder om Polisområde Örebros agerande och behandling av mig, är förenligt med de regler och förpliktelser som åvilar myndigheten i samband att jag på min fritid begagnar mig av min grundlagsskyddade rätt, att fritt torgföra och framföra mina åsikter offentligt via min facebooksida.

Ända från mitt första uppmärksammade inlägg den tredje februari, har myndigheten konstant trakasserat och misskrediterat mig, genom att offentligt kommenterat och torgfört vilka brott man misstänkt mig för i samband med att jag yttrat mig.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Man har också felaktigt spridit information om att förundersökning under åklagares ledning mot mig har skett, genom misstanke av hets mot folkgrupp, vilket saknat all grund, också till följd av det jag skrivit på min facebook.

I stort sett kontinuerligt har myndigheten därefter fortsatt att offentligt meddela misstankar om brott till följd av vad jag skrivit. Dock finns inga rekvisit uppfyllda för något brottsligt i min text, varför jag heller inte blivit delgiven någon misstanke överhuvudtaget.

Trots detta har myndigheten ohämmat fortsatt att offentligt kommentera mina skriftliga yttringar och insinuerat nya brott och initierat nya undersökningar för att se om jag begår olagligheter.

Senast här om dagen var det fråga om en tillsatt utredning för att se det lagliga i att jag helt oavlönad blivit erbjuden att skriva mina debattinlägg på Nyheter Idags sida på nätet.

Man fick också hjälp av Polisförbundets ordförande att ifrågasätta och misskreditera mig för att jag avsåg att skriva krönikor om dagsaktuella debattämnen på denna sida.

Till följd av all denna aktivitet och den behandling arbetsgivaren har utsatt mig för, på grund av att jag offentligt torgfört olika åsikter och ställningstaganden, har jag känt och känner fortfarande en stark olägenhet.

Jag känner mig starkt kränkt och nertryckt för att jag nyttjat min yttrandefrihet.

Jag känner mig utpekad som brottsling till följd av att jag vädrat mina åsikter. Detta i sin tur ”förädlas” också av meningsmotståndare som med hjälp av myndighetens tillvitande av brott misskrediterar mig som en brottslig och olämplig polis.

Arbetsgivarens kränkning och ifrågasättande av mig som person har också fått mycket stor spridning i såväl nationell som internationell press.

Jag har, genom en mängd kommentarer från kollegor både häri Örebro och övriga landet, förstått att myndighetens behandling av mig också har skickat tydliga signaler till all personal att inte framföra sina åsikter offentligt.

Detta har också tystat många från att använda sin lagstadgade rätt till yttrande- och meddelarfrihet framgent. I vart fall har många uttryckt att de inte skulle ta risken att vädra sina åsikter med denna arbetsgivaren.

Min uppfattning är att Polismyndigheten gått långt över gränsen när det gäller att trakassera en anställd för att han vädrat sina åsikter offentligt i skrift.

Det finns ett antal dokument som åskådliggör myndighetens agerande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet