Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Elfors (M) är med i Lekebergsfemman. Foto: Malin Gotlin/SVT

Lekebergsfemman lägger fram sin första budget

Uppdaterad
Publicerad

Det nya politiska styret i Lekeberg, Lekebergsfemman, har lagt fram sin första budget för 2023. Enligt de fem partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Framtidspartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet är budgeten en satsning på kärnverksamheterna och en mer rättvis fördelning av skattemedel.

– Det här är en budget med medborgarna i fokus. Vi är fem partier som gemensamt vill ha en ny politik för Lekeberg. En lyhörd politik där pengar ska satsas där de hör hemma, i kommunens kärnverksamheter och på sådant som ger konkret medborgarnytta, säger Caroline Elfors (M) nuvarande oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

I klippet kan du höra Caroline Elfors (M) berätta mer om satsningarna i budgeten.

Valet 2022 Örebro län

Fler lärare

Lekebergsfemman har bland annat öronmärkt pengar till fler speciallärare för att höja måluppfyllelsen i skolan. Till 2025 ska skolan få ett tillskott på sju miljoner, vilket motsvarar cirka tio lärartjänster.

– Nu inleder vi arbetet med att återupprätta kunskapsskolan. Vi i Liberalerna är extra nöjda med de satsningar som görs på just skolan. Tidigare insatser och fler speciallärare blir nu möjligt. Alla elever har rätt till en ljus framtid, säger Diana Steen som är nytillträdd partiföreträdare för Liberalerna i pressmeddelandet.

Sparbeting på kommunstyrelseförvaltningen

Satsningarna finansieras genom att kommunstyrelseförvaltningen ska minska sina kostnader. Enligt Caroline Elfors (M) har kommunstyrelsens budgetram fördubblats på åtta år, från 78 miljoner 2015 till 155 miljoner i Centerpartiets och Socialdemokraternas preliminära budgetram för 2023.

– Det här är den förvaltning som ökat mest senaste åren och inte alls i proportion till barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. Vi vill nu göra en genomlysning av hela kommunens organisation och omfördela resurser till kommunens kärnverksamheter. Det är extra viktigt i dessa tider med ökad ekonomisk oro, säger Elfors.

Oppositionen har inte lagt någon skuggbudget ännu. Den 28 november ska de styrande partiernas budget klubbas i kommunfullmäktige.

Här är satsningarna i budgeten i Lekeberg 2023:

  • 2 miljoner kr extra till ökad personaltäthet/speciallärare i skolan (utöver ordinarie ramförstärkning utifrån ökat elevantal). 4,5 miljoner 2024, 7 miljoner 2025
  • 1 miljon kr extra till ökad personaltäthet förskola. 2 miljoner 2024, 3 miljoner 2025
  • 3 miljoner kr extra till socialnämnden för att kompensera för ökade kostnader
  • 3 miljoner kr (år 2025) till idrottshall i Mullhyttan
  • 500 000 kr till trygghetsskapande åtgärder
  • 100 000 kronor till inrättande av fritidsbank
  • 1,5 miljoner kr för att utveckla verksamheterna med hjälp av digitalisering
  • 200 000 kr per år till ökad laddinfrastruktur
  • 50 000 kr till upprättande av återvinningstationer i alla kommunens tätorter
  • 150 000 kr till fler tillgängliga hjärtstartare
  • 9 miljoner kr till säker skolväg (500 000 på årsbasis enligt principen om avskrivning)
  • 5 miljoner kr till lek- och aktivitetsplatser (500 000 på årsbasis enligt principen om avskrivning)
  • 200 000 kr till språktest och språkutbildning inom äldreomsorgen
  • 250 000 kr till aktiviteter för äldre/ensamma
  • 100 000 kr till socialt utbyte över generationsgränserna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet