Två personer står och diskuterar i ett klassrum med anatomiska modeller i bakgrunden. En av modellerna visar den mänskliga kroppen med synliga organ som hjärta och lungor. Rummet är inrett för utbildning, med olika verktyg och resurser synliga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tänker mig att det skulle kunna handla om någon typ av inspelat samtal”. Starta klippet och hör Ida Melander. Foto: SVT

Så kan språktestet för studenter vid Örebro universitet gå till

Publicerad

Örebro universitet planerar att införa ett prov i hörförståelse i svenska för studenter vid vårdutbildningarna. Det är Ida Melander lektor i svenska språket som ska ta fram testet.

– Jag vet inte exakt var det kommer att landa men det behöver ha en koppling till det autentiska vårdsamtalet, säger hon.

Bristande kunskaper i svenska är anledningen till att språktestet planeras införas någon gång under nästa läsår. Det handlar om studenterna på program vid medicinska fakulteten och i ett första läge ett eller två program.

Ida Melander har disputerat på egenremisser om endometrios vilket är en anledning till att hon fick uppdraget av Mia von Euler, dekan vid Fakulteten för medicin och hälsa vid Örebro universitet.

– Det tror vi är en god grundkunskap att ha när man försöker hitta ett relevant sätt att testa de här kunskaperna, säger Mia von Euler.

Flera fallgropar

Enligt Ida Melander är det erkänt svårt med språktester och det finns flera fallgropar.

– Att det blir antingen för lätt, för svårt eller att vi testar något vi inte är ute efter att testa och då grupperar studenter på ett sätt som vi inte vill göra så att vi inte fångar de som har behov av den här språksatsningen helt enkelt.

Förutom att konstruera testet ska hon ta fram en uppföljande kurs för de studenter som inte klarar provet.

”Jag tänker mig att det skulle kunna handla om någon typ av inspelat samtal”. Starta klippet och hör Ida Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.