En man på en bänk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett väldigt stort och slitigt projekt” – hör hur festivalutvecklaren Timmy Bjärnebro tänker kring att fortsätta med festivalen Live at heart. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Live at heart-arrangören: Oklart om festivalen kan fortsätta på samma sätt

Uppdaterad
Publicerad

Bidragen till Live at heart har mer än halverats under de senaste tre åren. Nu flaggar arrangören för att det är osäkert om festivalen går att köra nästa år under de rådande förutsättningarna, något som Nerikes allehanda var först med att rapportera.

– Vi får massa high fives och ryggdunkningar, men det räcker inte för att producera en festival av den här storleken, säger Timmy Bjärnebro, arrangör.

När Timmy Bjärnebro från eventbolaget Kexx kultur tog över arbetet med stora delar av festivalen för tre år sedan fick de totalt 500 000 kronor i bidrag från bland annat kommunen, regionen och Kulturrådet. Under de tre åren har bidragen år för år minskat.

– I år fick vi totalt 200 000 i stöd, säger Timmy Bjärnebro.

Festivalen går med ett minusresultat och de tre som arbetar med den på heltid skulle behöva bli åtminstone tio stycken. Inför årets festival har de som jobbat fått lägga ner mycket obetald arbetstid.

– Med de här förutsättningarna är jag inte så sugen på att fortsätta jobba med festivalen, trots att det är det absolut roligaste jag gjort, säger Timmy Bjärnebro.

”Skulle förstöra festivalens själ”

Om inte kommunen och regionen vill stötta festivalen är kommersialisering nödvändig, även om det inte är något som Timmy Bjärnebro är så taggad på.

Festivalens upplägg, med spelningar på krogar och hotell, gör att intäkter för mat och dryck går till krögarna. En festival på exempelvis ett festivalområde skulle göra att festivalen kan tjäna pengar på mer än biljetter, menar Timmy Bjärnebro.

– Men det skulle förstöra festivalens själ, säger han.

Planeringen inför nästa års festival är redan igång, grafiken är redan klar och det finns förslag på datum. Men om premisserna blir desamma som under årets festival är det osäkert hur det blir.

– Då får någon annan – om det finns någon som vill – ta över.

Politiker kan inte lova något

Kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) säger till SVT att festivalen är viktig för staden men menar att han inte kan säga något ökat ekonomiskt stöd förrän en formell ansökan lämnats in.

– Jag sätter mig gärna öga mot öga med arrangörerna Martin och Timmy och diskuterar hur samarbetet kan se ut i framtiden. Men det är inga diskussioner jag vill föra via media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.