nyfångade kräftor i en låda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket svara på hur man ska tänka kring att äta kräftor och nivåerna av PFAS-ämnen. Foto: SVT

Livsmedelsverket efter larm om PFAS i kräftor: Ät – men inte allt för ofta

Uppdaterad
Publicerad

Kräftsäsongen är här och enligt Livsmedelsverket kan kräftorna ätas utan oro över att få i sig hälsoskadliga halter av hormonstörande PFAS-ämnen.

– Man kan äta kräftor ett par gånger per år, som man normalt brukar, säger toxikologen Sabina Litens Karlsson.

Förra året höjde EU gränsvärdet för vissa PFAS-ämnen i en del livsmedel, däribland fisk och kräftdjur. När den nya lagen trätt i kraft undersökte Naturskyddsföreningen flera olika förpackningar svenska kräftor och fann att över hälften av de testade kräftorna hade PFAS-halter över EU:s gränsvärden.

Försäljningen av kräftorna anmälde de sen till Livsmedelsverket och berörda kommuner. Men nu säger Livsmedelsverket att man ändå inte ser något problem med att äta kräftor ett par gånger per år.

– Då behöver man inte vara orolig för att man ska få i sig för mycket av den här skadliga PFAS:en, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Gränserna satta för råa kräftor

Undersökningen som Naturskyddsföreningen genomförde gjordes på kokta kräftor. Men gränsvärdena är satta för råa kräftor. Och enligt Livsmedelsverket ökar koncentrationen av miljögiftet vid kokning då en del av vätskan dunstar.

Det är företagen som säljer kräftornas ansvar att kolla så man följer gränsvärdena.

– Vi har inga indikationer på att gränsvärdena överskrids, säger Litens Karlsson.

Har inga särskilda rekommendationer

Livsmedelsverket har inga särskilda kostrekommendationer när det gäller fisk och skaldjur, däremot finns lokala rekommendationer. Till exempel skärpte de tre länsstyrelserna runt Vättern råden kring fisken i sjön. Rådet skärptes dock inte för kräftor.

Men enligt Sabina Litens Karlsson är det viktigaste att tänka att variera sort och ursprung.

– Men finns det lokala kostråd så är det bra att följa dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.