Förra året höjde EU gränsvärdet för vissa PFAS-ämnen i en del livsmedel, däribland fisk och kräftdjur. När den nya lagen trätt i kraft undersökte Naturskyddsföreningen flera olika förpackningar svenska kräftor och fann att över hälften av de testade kräftorna hade PFAS-halter över EU:s gränsvärden.
Försäljningen av kräftorna anmälde de sen till Livsmedelsverket och berörda kommuner. Men nu säger Livsmedelsverket att man ändå inte ser något problem med att äta kräftor ett par gånger per år.
– Då behöver man inte vara orolig för att man ska få i sig för mycket av den här skadliga PFAS:en, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket.
Gränserna satta för råa kräftor
Undersökningen som Naturskyddsföreningen genomförde gjordes på kokta kräftor. Men gränsvärdena är satta för råa kräftor. Och enligt Livsmedelsverket ökar koncentrationen av miljögiftet vid kokning då en del av vätskan dunstar.
Det är företagen som säljer kräftornas ansvar att kolla så man följer gränsvärdena.
– Vi har inga indikationer på att gränsvärdena överskrids, säger Litens Karlsson.
Har inga särskilda rekommendationer
Livsmedelsverket har inga särskilda kostrekommendationer när det gäller fisk och skaldjur, däremot finns lokala rekommendationer. Till exempel skärpte de tre länsstyrelserna runt Vättern råden kring fisken i sjön. Rådet skärptes dock inte för kräftor.
Men enligt Sabina Litens Karlsson är det viktigaste att tänka att variera sort och ursprung.
– Men finns det lokala kostråd så är det bra att följa dem.