I undersökningen som rapporten ”PFAS i sommarmat” baseras på har 15 olika livsmedel köpts in i mataffärer och skickats till analysföretaget Eurofins. Bland annat en gös från Hjälmaren, där det konstaterats 3 mikrogram PFAS-4 per kilo fisk. Halterna överskrider därmed inte de juridiska gränsvärdena inom EU som började gälla den 1 januari.
– Ser vi på de här halterna är de inte särskilt anmärkningsvärt höga om man sätter dem i relation till andra miljögifter i gösen som vi redan har kostråd för, säger Sabina Litens Karlsson toxikolog vid Livsmedelsverket.
Olika räknesätt
Naturskyddsföreningen menar dock i sin rapport, som fått stort genomslag i media, att man i dagsläget inte tar hänsyn till de hälsobaserade gränsvärden som finns. I rapporten har man utifrån dem räknat fram hur mycket man kan äta per dag. Förfarandet ifrågasätts av toxikologen på Livsmedelsverket.
– Skulle vi göra en sådan här undersökning skulle vi räkna på hur ofta man kan äta fisken. Vi skulle inte jämföra med ett dagligt intag eftersom man inte heller bör äta gös varje dag, utan det är en fisk man kan variera sitt fiskintag med, enligt våra kostråd.
Arbete om kostråd
För närvarande pågår ett stort arbete inom EFSA, den europeiska livsmedelsmyndigheten, som ska väga in flera aspekter i framtagandet av kostråd. Det arbetet beräknas vara klart 2025 och fram till dess är Livsmedelsverkets hållning att nuvarande kostråd för svensk matfisk innefattar förekomst av PFAS.
– Vi tycker det är väldigt synd att det blir mycket skrämsel i den här frågan som gör att människor kan bli onödigt rädda för att äta fisk överhuvudtaget, säger Litens Karlsson.