LPO går starkt framåt i Nora: ”Hoppas de borgerliga vänder sig till oss”

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdspartiet oberoende, LPO, blev valets vinnare i Nora. Enligt det preliminära valresultatet nästintill fördubblar partiet sina procentenheter i kommunen. Socialdemokraterna är fortsatt det största partiet i Nora, men är det parti som tappar mest.

– Jätteroligt att vi gått fram så mycket, fantastiskt, säger Pia-Maria Johansson (LPO).

Starta klippet för att höra Mikael Wahlberg (S) om det preliminära valresultatet

Socialdemokraterna i Nora tappar 4,8 procentenheter enligt det preliminära valresultatet, men trots bakslaget är de fortsatt kommunens klart största parti.

De stora framgångarna står dock Landsbygdspartiet oberoende för, då går fram med 6,8 procentenheter enligt det preliminära valresultatet och blir därmed kommunens tredje största parti.

Vill öppna för nytt samarbete

Under föregående mandatperiod har Socialdemokraterna suttit i majoritet tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. De forna Allianspartierna valde dock, likt Socialdemokraterna, att gå till val på egen hand.

Inga av parterna stängde däremot dörren helt för ett fortsatt samarbete. Enligt det preliminära valresultatet förlorar Liberalerna sin plats i Nora och de återstående Allianspartierna får inte en egen majoritet.

Det tidigare styret skulle dock fortsatt kunna bilda majoritet, även utan Liberalerna. Mikael Wahlberg (S) säger till SVT att partiet nu ska föra interna dialoger i veckan.

– Vi kommer ha egna diskussioner internt om vad vi vill och vilka frågor som är viktiga för oss och därifrån börja känna på vad de andra partierna och försöka hitta en lösning där vi antingen hamnar i majoritet eller opposition, säger Wahlberg (S).

”Skulle gynna den borgerliga politiken”

Pia-Maria Johansson (LPO) anser att valresultatet pekar på att det blocköverskridande samarbetet inte gynnat något av partierna.

– Man skulle kunna tänka sig att de åstadkommit fantastiska saker under mandatperioden, men det har de inte gjort. Om vi får önska vill vi självklart samarbeta med Norapartiet, Centerpariet och Moderaterna, säger Johansson och menar att det skulle gynna den borgerliga politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet