Alla människor bär på en historia. Långt ifrån alla vågar berätta sin historia fullt ut lika ärligt som Lukas Svärd gör i dag.
Vid 18 års ålder bestämde han sig för att göra en könskorrigering. Det tog sedan många år innan han vågade berätta om sin bakgrund som Jennie.
– För mig var det skönt att inte prata om min bakgrund utan bli behandlad som personen Lukas. Det var ju det bästa som kunde hända mig då, menar han.
Mötts av många fördomar
Samtidigt fanns det tillfällen då tystnaden om det förflutna var plågsam. Inte minst i den mansdominerade bransch Lukas tog sig in i som brandman.
– Vid min första praktik på räddningstjänsten började personalen prata om transpersoner. Några tyckte att transpersoner är missfoster och att en sådan aldrig kommer till den här stationen. I dag hade jag rest mig upp och sagt ifrån.
–Det var svårt att hela tiden behöva dölja vem jag var. Särskilt när vi skulle berätta om våra liv på jobbet. Ingen på räddningstjänsten visste om att jag gjort en könskorrigering och jag dolde det hela tiden. Det jobbigaste var när folk pratade illa om oss transpersoner. Det dröjde tio år innan jag vågade berätta min bakgrund, säger Lukas.
Räddade Lukas liv
Vad har varit det bästa med att berätta om Jennie?
– Det bästa har varit att jag kunnat hjälpa andra som mått dåligt. Själv var jag nära att ta livet av mig. Hade jag inte gjort könskorrigeringen så hade jag inte levt i dag, menar Lukas.
Könskorrigeringen blev räddningen för Lukas, vars resa kantats av många motgångar. Han har fått utstå såväl fysisk som verbal misshandel bara för att han vill vara den han föddes att få vara.
Föreläste om sitt liv under pride
I fredags kväll föreläste Lukas om sina livsresa i Sankt Nicolai kyrka, som en del i Örebro Pride.
– När jag föreläser pratar jag om mitt liv och hur det varit att födas i fel kropp. Jag berättar om alla hinder längs vägen, säger Lukas.
Bästa tipsen till andra
Vad är dina bästa råd till andra människor?
– Det handlar egentligen om att man ska göra det man vill och inte låta någon annan stoppa dig. Det gäller att tror på sig själv att man klarar det. Jag kunde ha gett upp, men jag bestämde mig för att leva det liv jag ville leva och inte begränsas av mig själv eller omgivningen.
Hur ska det bli att delta på Prideparaden i Örebro?
– Det ska bli roligt. Pride är ett viktigt tillfälle där man får vara sig själv och där man är välkomnande. Det finns en acceptans på pride som borde finnas i vardagen i stort.
Tävlar i triathlon
Namn: Lukas Svärd.
Ålder: 38
Familj: Gift med Karin
Yrke: Affärsutvecklare och brandman.
Fritid: Tävlar i triathlon. Föreläser om sin uppväxt och könskorrigering. Är mentor för unga transsexuella.
Bakgrund: Lukas inledde sin utredning om könskorrigering som 18-åring. Fyra år senare genomgick han sina första operation. Totalt har han genomgått 15 operationer för att bli en man även på utsidan.