Foto: Johan Pisoni/SVT

Lycka bland rymdfantaster i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen har rymdsonden New Horizons passerat Pluto för att ta bilder och samla in information om dvärgplaneten.

Föreningen Örebro Astronomi firade denna historiska dag genom att bland annat göra en liverapportering på webben.

– Nu har vi sett en passage av Pluto då en rymdsond som sändes upp för nio och ett halvt år sedan precis har passerat Pluto med 50 000 kilometer i timmen, säger Kjell Olauson, ordförande i Örebro Astronomi.

Första besöket från jorden

För första gången någonsin har dvärgplaneten Pluto fått ett besök från jorden. Klockan 13:50 svensk tid passerade rymdsonden förbi Pluto. New Horizons uppgift var att samla in information om planeten som ska kunna användas i framtida forskning. Hur rymdsonden utförde sitt uppdrag får vi reda på först om flera timmar, men Olauson är hoppfull.

– Vet man om någonting i nio och ett halvt år, som vi har gjort, så är det klart att det är väldigt kul att det fick vägen. Signalen som talar om att det gick vägen kommer inte förens klockan tre i morgon bitti, men jag är ganska säker på att det har gjort det.

Intresset för astronomi har funnits med Kjell Olauson sedan barnsben.

– Det kom tidigt, som det gör för de flesta. Blir man intresserad så blir man det före tonåren oftast, och det blev jag. Jag kan inte säga varför men det har hängt med hela livet, säger han.

Fakta Pluto och New Horizons:

Pluto:

Storlek: 2.302 km i diameter, bara 2/3-delar av månens storlek. Består troligen av sten och is, med metan och kväve i mer eller mindre fryst form på ytan.

Temperatur på ytan: ca 225 minusgrader.

Ett varv runt solen (ett Pluto-år) på 248 jordår. Roterar ett varv (ett Pluto-dygn) på 6,4 jorddygn. Snurrar dessutom baklänges, från öst till väst.

Mycket elliptisk bana: när den är längst från solen är den 48 gånger längre ut än jorden, när den är som närmast 30 gånger längre ut än jorden. Banan är så excentrisk att Pluto 1979-99 faktiskt låg närmare solen än Neptunus.

Upptäckt 1930 av Clyde Tombaugh vid Lowell-observatoriet i Arizona, USA. Redan 1905 hade Percival Lowell funnit tecken på en nionde planet: något med tyngdkraft verkade ”dra” i planeterna Neptunus och Uranus utifrån. Lowell förutspådde Plutos plats 1915 men kunde inte finna den.

Räknades som den nionde planeten fram till augusti 2006, och numera som dvärgplanet.

Har fem månar, av vilka Charon är störst och upptäcktes 1978. De andra fyra är mer som stora stenbumlingar och har upptäckts efter 2005.

New Horizons:

Start: 19 januari 2006.

Flög förbi Jupiter 28 februari 2007.

Hastighet: drygt 16 km/sek i förhållande till jorden.

Sju instrument ombord: spektrometrar för synligt ljus, infrarött, ultraviolett, solvind och plasma; radioexperiment, teleskopkamera.

Signaler till och från New Horizons hanteras av stora antenner i Deep Space Network (i USA, Spanien, Australien).

Om ungefär 16 månader räknar NASA med att ha tagit emot alla data från passagen.

Thomas von Heijne thomas.von_heijne@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.