• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Montage av Magnus Larsson som sitter i en bil, på en verkstad, med en laptop i knät. I förgrunden chattbubblor med arga meddelanden från folk som blivit lurade av fejkkontot som lägger upp falska mobilannonser på Marketplace.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Magnus Larsson och hans namne bland annat om detaljen som får folk att gå på bluffen och swisha pengar. Foto: SVT

Magnus och Magnus kapades på Facebook – nu är folk fly förbannade på dem

Publicerad

Det finns två Magnus Larsson i det lilla samhället Guldsmedshyttan. Men på Facebook dök det i våras upp en tredje. Det har visat sig vara en bedragare som blåser folk på pengar genom mobilannonser på Marketplace.

Fejkkontot dök ironiskt nog upp den 1 april förra året. Sedan dess har de båda Magnus Larsson haft arga människor som hört av sig till dem.

Personerna har oftast trott att de köpt en mobiltelefon för cirka 1 500 kronor av fejkkontot. Men telefonen kommer aldrig och fejkkontot blockar dem när pengarna swishats. Personerna som lurats googlar då Magnus Larsson i Guldsmedshyttan för att höra av sig.

– Folk är fientligt inställda. Det kan man ju förstå eftersom de blivit lurade, säger Magnus Larsson, 39 år.

I klippet berättar berättar Magnus om när en person som blivit lurad knackade på hemma hos honom, samt om hur bedragaren lyckas blåsa folk.

Ofta unga som blir lurade

Den andra Magnus Larsson, som är 46 år, får i perioder flera samtal och meddelanden per dag från personer som blivit lurade.

– Det är ofta unga människor som kanske inte har så mycket pengar och som tror att de gjort ett klipp.

Swishar till dömd bedragare

De telefonnummer folk swishat går till olika anonyma kontantkort. Men SVT har fått namnen på tre personer som tagit emot pengar. De tre namnen har kopplingar till en ort i en närliggande kommun.

Ett av de tre namnen förekommer i en fällande dom gällande fem fall av ringa bedrägeri med ett identiskt tillvägagångssätt.

Ett annat av namnen väntar på rättegång för andra bedrägerier via Marketplace, i de fallen har det handlat om datorer.

Svårt att värja sig för Magnus och Magnus

Båda Magnus Larsson har försökt få stopp på fejkkontot på alla tänkbara sätt. För Magnus, 39 år, lugnade det ner sig när han tog bort hela familjens telefonnummer från internet. Då fick hans namne dock fler samtal.

Magnus Larsson, 39 år, har även polisanmält. Men anmälan lades ner samma dag.

– Det finns väl väsentligare brott att jaga än det här. Men visst önskar man att polisen hade hundratals miljoner till, det behövs, men så fungerar det ju inte i dagens Sverige, säger han.

En hand håller i en telefon som har swishappen uppe

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar polisen på tre frågor om varför anmälningar om annonsbedrägerier läggs ner. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.