Hör ”Maria” berätta mer om sin historia och vad hon tycker är svårast med att ha lämnat sin familj. Foto: Leonora Toplica/SVT

”Maria” om hedersrelaterat våld: ”Det behöver inte betyda att du blir slagen”

Uppdaterad
Publicerad

Till slut hade ”Maria” inget val, kände hon. Inte när hon i pappans ögon blev kär i ”fel” kille. Efter att ha utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck i flera år tog hon beslutet att rymma hemifrån.

– Att ens behöva välja mellan min familj och killen jag tycker om, att bara säga den meningen låter ju helt sjukt, säger ”Maria”.

Starta klippet för att höra henne berätta mer om hur hon upptäckte att hon utsatts för hedersreleaterat våld.

”Maria” heter egentligen något annat. Hon berättar att hennes pappa i flera år kontrollerade hennes liv, och bestämde allt. Vem hon skulle prata med, hur hon skulle klä sig, vem hon skulle gifta sig med. 

Hedersbrott i Sverige

– Jag fick inte ha för korta shorts, inte ha kontakt med killar, säger hon.

Försökte prata

Hon säger att hon försökte prata med sin pappa, men att han var aggressiv och inte ville lyssna.

När hon träffade en kille med en annan religion frågade hon sin pappa vad han skulle tycka om hon blev kär i någon som inte delade samma tro som hennes egen familj – utan att hon vågade erkänna att det var precis det som hade hänt.

– Pappa tog det väldigt hårt. Han blev arg och pratade inte med mig på flera månader. 

Skolarbetet blev vändpunkten

Vändpunkten, säger ”Maria”, kom när hon gjorde ett skolarbete om hedersrelaterat våld och förtryck, och kände att det var precis det hon själv var utsatt för.

Hon lyssnade på dokumentärer, bland annat om Pela Atroshi och Fadime Sahindal, båda offer för mycket uppmärksammade, hedersrelaterade mord. ”Maria” bestämde sig. Hon bröt med med sin familj – i hopp om att hennes historia ska få ett annat slut.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för hedersförtryck

Till socialtjänsten, hälso- och sjukvården eller polisen där du bor.

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du alltid kontakta 112. Om händelsen inte är akut, men du ändå behöver kontakt med sjukvård kan du ringa till Vårdguiden 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit man kan ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via mejl.

Eller till ett urval av organisationer och föreningar i Sverige:

TRIS – Tjejers rätt i samhället

Till TRIS nationella jourtelefon 0774 40 66 00 kan du som är utsatt för hedersförtryck vända dig anonymt för att få stöd och råd. TRIS har också en chatt som är öppen måndagar och torsdagar mellan 15.00-23.00. Du som chattar kan vara helt anonym.

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime

Om du själv är utsatt eller om någon i din närhet är utsatt kan du ringa till GAPF:s stödjour för råd, stöd och hjälp: 070 000 93 28. Stödjouren är öppen dygnet runt, du som ringer kan vara helt anonym och samtalet är kostnadsfritt.

Kvinnofridslinjen

På uppdrag av regeringen bemannar nationellt centrum för kvinnofrid telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50.

BRIS – Barnens rätt i samhället

Du som är under 18 år kan ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Rädda Barnen

Den som är barn eller ungdom kan prata med Rädda Barnen om hedersrelaterat förtryck, våld, begränsningar, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap och könsstympning i chatten ”Kärleken är fri”. Chatten är öppen tisdag–torsdag klockan 13.00–15.00 och måndag–torsdag och söndag klockan 19.00–21.00.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida, unizonjourer.se, finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hedersbrott i Sverige

Mer i ämnet