Gråärtspirog eller filodegsrulle – maträttens namn kan spela roll

Uppdaterad
Publicerad

Vad har namnet för betydelse för det vi äter? Svaret på den frågan är en av de saker som doktoranden Magnus Westling ska ta reda på.

Under torsdagen fick högstadieelever i Nora testa på en filodegsrulle fylld med färs på gråärtor. Även om smaken var uppskattad så var namnet ”Gråärtspirog” inte lika populärt. Men vad har då maträttens namn för betydelse?

– Ja, det kommer vi att se när vi har sammanställt de här resultaten. Just idag heter den vegetarisk pirog, men vi har även kallat den för börek som är en traditionell rätt från Mellanöstern som liknar den rätt vi har här i dag, säger Magnus Westling, doktorand inom måltidskunskap vid Örebro universitet.

I klippet utvecklar Magnus Westling sitt svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.