Foto: Anders Nord /SVT

Medborgarlöfte ska ge tryggare Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska polis, bostadsbolag, politiker med flera komma till rätta med många av de problem som idag finns i bostadsområdet Vivalla. Det utlovas i ett medborgarlöfte.

– Det hjälper inte bara med åtgärder som har med kameror och batonger att göra. Man måste jobba med människorna. Det ger effekt, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Riktade insatser

Därför samlades de som ingår under paraplyet Partnerskap Örebro symboliskt på fritidsgården i Vivalla för att idag avge gemensamt ett medborgarlöfte om ett tryggare Vivalla. Polis, bostads- och fastighetsbolag och kommunledning ska göra riktade insatser för området.

– Meningen med det här är att visa tydligt på åtgärder som gör det bättre för medborgarna i Vivalla. Det är konkreta åtgärder som att få bort öppen droghantering, få fler familjer i jobb och få ner skadegörelsen, säger Thomas Gustafsson, verksamhetschef för Partnerskap Örebro.

Polisen öppnar bemannad reception

Bland de saker som händer under året är ett socialkontor som ska öppnas i Vivalla centrum. Kommunens arbetsmarknadsenhet ska också finnas i området för att vara mer nära till hands. Polisen har långt skridna planer på att öppna en bemannad reception redan under första delen av året.

– Jag hoppas att det blir under den första halvan. Vi tycker det är en viktig signal. Vi har haft kontoret där länge, men har inte kunnat haft service beroende på brister i personalresurser och tekniklösningar, säger områdespolisen Fredrik Malm.

Bättre samverkan

Åtgärder som genomförts de senaste åren har till sin karaktär inneburit punktinsatser med dålig samverkan mellan aktörerna. Dagens överenskommelse, menar man, skall öka samarbetet och ge bättre resultat.

– Det kanske inte låter som något nytt  under solen, men åtminstone för polisen så är det ett sätt att styra vår verksamhet. Tidigare har löften blivit väldigt lokala för de som jobbar där. Ett medborgarlöfte blir något som hela polisområdet lovar, så det blir en gemensam angelägenhet vi har och vi inte kan vika från det. Vi har gett det till medborgarna och till våra samarbetsaktörer, säger områdespolisen Fredrik Malm.

– Jag tror att det är viktigt att politiken och de olika aktörerna faktiskt orkar visa långsiktigheten här. Att när det händer någonting i Örebro och det blir ökad social oro att man inte byter åtgärder och att man har en riktning som man tror på. Det är den huvudsakliga poängen, säger Kenneth Nilsson (S).

Hoppfull chef

Fritidsgårdens chef Mullugheta Asghedom som närvarade vid fredagens presskonferens var försiktigt positiv till de huvudinriktningar löftet har.

– Jag är glad att man vill koncentra sig på undomarna mellan 18 och 25 år. De som hoppat av gymnasiet och befinner sig i ungdomsarbetslöshet. När det gäller ungdomar under 16 år så är jag inte bekymrad. Vi ser ju och jobbar med dem. Men när de blir 16+ så har vi inte längre kontroll. Där börjar ofta problemen, säger Mullugheta.

Trångboddhet stort problem

Ett problem han tycker politikerna bör gå till botten med är trångboddheten. Han menar att det här finns en skillnad mellan officiell statistik och verkligheten.

– Officiellt bor det 7000 personer i området. Men inofficiellt finns det fler som bor här. Jag har varit hos några ungdomar som bor i en tvåa där mer än tjugo personer bor. Det är en realitet i Vivalla. Det måste komma fram någonstans, säger Mullugheta Aghedom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.