När tunga fordon gör en omkörning kan det ta lång tid. Under tiden finns risken att utryckningsfordon fastnar bakom och inte kommer fram tillräckligt snabbt. Foto: SVT

Mer blåljuspersonal vill se omkörningsförbud för lastbilar

Publicerad

Tidigare i år berättade SVT att polisen vill se ett omkörningsförbud för tunga fordon på E18/E20. Nu ansluter sig räddningstjänst och ambulanspersonal till kravet, berättar P4 Örebro.

När tunga fordon kör om varandra på Europavägarna genom Örebro kan det ta lång tid att genomföra omkörningen. För utryckningspersonal innebär det att de ofta fastnar bakom tunga fordon och inte kommer fram så snabbt som de önskar, exempelvis till en olycksplats eller ett brådskande sjukdomsfall.

Räddningstjänsten berättar nu för Sveriges Radio att de har bytt strategi vid utryckningar. Ofta väljer de att skicka fordon från två olika stationer för att något fordon ska komma fram snabbare.

För ambulanspersonalen har E18/E20 blivit extra viktig som utryckningsväg efter att den nya ambulansstationen öppnat i Berglunda. När de ambulanserna rycker ut använder de ofta just Europavägen.

lastbil på motorväg omkörning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.