Under jullovet planerar Micaela att resa till Kapisaprovinsen i östra Afghanistan där pojken kommer ifrån. På plats vill hon samla på sig videomaterial och bevis för att det inte är tryggt i området. Sedan vill hon lämna över sitt material till Migrationsverket för att pojken ska få stanna i Sverige.
Men resan har sitt pris.
– Jag har inte direkt mina familjemedlemmar på min sida. Ingen vill att man ska åka till ett av världens farligaste länder just nu. Familjen är rädda att förlora mig. Det är bedrövligt att lilla jag som privatperson ska behöva riskera mitt liv för att Migrationsverket har sina märkliga rutiner, säger Micaela.
Hon är samtidigt fullt beslutsam om att det här är det enda rätta att göra.
– Vem ska annars göra det? Vem ska hjälpa den här pojken att få rätt, frågar hon sig själv.
Svenskar avråds från att resa
Utrikesdepartementet avråder just nu svenskar från att åka till Afghanistan. Svenska ambassaden i Afghanistan informerar att svenska medborgare löper stor risk för kidnappningar och terrordåd.
Samtidigt bedömer Migrationsverket att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig men att den varierar inom och mellan olika provinser. Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna enligt Migrationsverket.
– Om det nu är så tryggt som de påstår så behöver ju inte jag vara orolig. Då kan jag åka dit och skaffa fram den här bevisningen som vår pojke inte har, säger Micaela.
”Kommer bära slöja”
Med anledning av hotbilden mot svenskar kommer Micaela vidta säkerhetsåtgärder på plats.
– Jag kommer för det första att färga håret. Sedan kommer jag bära slöja. Om jag klarar det här och kommer med livet tillbaka så har jag en erfarenhet utan dess like. Då kanske jag fått någon myndighet att förstå att det inte är ett trevligt läge där nere, säger hon.
Riskerar bli måltavla för terrorister
Tidigare i veckan har SVT Nyheter berättat att hjälporganisationen Rädda barnen varnar för att de barn och unga som återvänder till Afghanistan är särskilda måltavlor för terrorister, och att hälften av de 53 barn och unga som Rädda barnen intervjuat uppger att de blivit utsatta för våld och tvång efter återvändandet.
Så arbetar myndigheterna
Migrationsverket bedömer om utländska medborgare har behov av skydd i Sverige, medan Utrikesdepartementet bedömer risken för svenska medborgare som reser till landet. Och just västerlänningar bedöms vara extra utsatta jämfört med lokalbefolkningen.
Migrationsverkets uppdrag är att bedöma huruvida afghanska medborgare har behov av skydd i Sverige utifrån internationella och nationella bestämmelser och utifrån hur situationen i Afghanistan är just nu, medan Utrikesdepartementets reserekommendationer riktar sig till exempelvis svenska medborgare som åker till Afghanistan i tjänst.