Det sedan flera år tillbaka förbjudna ämnet PCB finns fortfarande kvar i djur och människor. Ämnet lagras i fettvävnad och bryts ner mycket långsamt. Särskilt PCB med många kolaromater finns i blodet hos de flesta svenskar, skriver Örebro universitet i ett pressmeddelande.
En tvärvetenskaplig studie visar nu att det finns samband mellan höga halter av PCB i blodet och för tidig död. Studien har gjorts i samarbete mellan Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset i Uppsala och miljökemister vid Örebro universitet.
– Vi analyserar miljögifterna i blodprover, det är egentligen vår del i studien. Vi på Örebro universitets forskningscentrum utvecklar analysmetoder för att hitta och spåra nya potentiella miljögifter och äldre kända, säger Anna Kärrman, som är docent i miljökemi.
Följt tusen 70-åringar
Forskningen baseras på en studie där man följt tusen slumpvis utvalda 70-åringar i Uppsala under en längre tid, där nivåer av PCB i blodet har mätts två gånger.
– Det har också gjorts omfattande hälsoundersökningar. Syftet är att försöka förstå hur kemikalier och miljögifter kan påverka oss. I den här studien har forskarna valt att studera äldre personer. De har levt ett helt liv och varit exponerade för ganska mycket kemikalier.
Studien visar att de som hade de högsta nivåerna av PCB hade en överdödlighet med ungefär 50 procent. Framförallt i hjärt- kärlsjukdomar.
– Man har hittat ett samband som man statistiskt kunde säkerställa: Om man har högre PCB-nivåer i blodet riskerar man att dö i förtid, jämfört med personer som har lägre halter av PCB, säger Anna Kärrman.
Fet fisk en källa
Det är främst via maten som vi människor får i oss PCB, till exempel fisk från förorenade områden som Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.
Betyder det att man ska undvika att äta det?
– Man ska följa livsmedelsverkets rekommendationer och vara försiktig, säger Anna Kärrman.
PCB via mat
Vårt genomsnittsintag av PCB och dioxiner kommer till mer än en tredjedel från fisken vi äter. Särskilt höga halter av PCB och dioxiner finns i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Livsmedelsverket har därför särskilda kostråd för hur ofta man kan äta sådan fisk.
Källa: Naturvårdsverket