Förskolan Sagan Örebro Foto: Anders Nord / SVT

Så har extrapengarna till förskolan använts

Uppdaterad
Publicerad

För att minska barngruppernas storlek i förskolan kan kommunerna söka statsbidrag. För läsåret 2018/19 finns det 828 miljoner kronor hos Skolverket att söka.

Förskolan Sagan i Markbacken var en av Örebros förskolor som fick ta del av 2016/17 års bidrag från Skolverket. Från början var det 15 barn i åldrarna 1-3 i en grupp men tack vare bidraget kunde gruppen delas.

– Vi delade lokalen, anställde en barnskötare på 75% för att få två vuxna i varje grupp, säger förskolechefen Marita Forss. Det har blivit mycket lugnare nu och barnen känner mindre stress.

Till utsatta områden

Örebro kommun fick drygt 26 miljoner av statsbidraget 2016/17 och huvuddelen av pengarna gick till ”utsatta områden”.

– Eftersom det är barn som pratar svenska som andraspråk kan vi jobba mycket mer med språket. De får mer dialog med de vuxna och vi ser dem mer. Ju färre barn i gruppen desto lättare är det att se varje enskilt barn, säger Marita.

Fick betala tillbaka

Askersunds kommun sökte också bidrag för att minska på barngrupperna och beviljades 1,3 miljoner men kommunen fick betala tillbaka närmare 1 miljon till Skolverket.

– Vi fick svaret från Skolverket och staten att vi skulle göra en översökning för att få mindre barngrupper. Vi lyckades i en del fall men i några fall lyckades vi inte att genomföra mindre barngrupper, säger barn och utbildningsnämndens ordförande i Askersund Ronny Larsson (S).

Hallsbergs kommun beviljades 1 miljon av Skolverket men fick betala tillbaka nästan 600 000 kronor.

Minskade barngrupper

Beslutet att dela ut pengar till kommunerna för att minska sina barngrupper har givit resultat, det menar Jesper Brohede som är chef för förskole- och grundskolestatistik på Skolverket.

– Det finns en trend där vi ser på nationell nivå att barngrupperna minskar och det är det man vill uppnå med dom här stimulanserna.

Kan bli stora grupper igen

Men det är inte säkert att barngruppen 1-3 kommer att kunna vara delade framöver på förskolan Sagan eftersom statsbidraget bara gäller ett år i taget.

– Vi har sökt statsbidrag för nästa år men inte fått reda på något än. Får vi det eller inte? Vi står med personal som vi inte vet om de får fortsätta jobba? Det känns inte tryggt för oss.

Vad skulle det betyda om ni inte får det här bidraget framöver?  

– Då får vi återgå till de större barngrupperna, säger Marita.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.