Arkivbild. Foto: SVT

Mobilt team ska stötta polisen i mötet med psykiskt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatrin i Örebro har just fått förstärkning av ett mobilt team som kan rycka ut när det behövs. Fokus ligger på att förhindra fler självmord och självmordsförsök och teamet kommer också att stötta polis och räddningstjänst som ofta träffar på människor i kris.

På USÖ finns nu ett mobilt team på plats inom psykiatrin. Tanken är att personerna i teamet både ska kunna svara på frågor från polis och räddningstjänst eller följa med ut.

– Det är precis nystartat, förklarar Karin Sundin (S), regionråd och ordförande i hälso-och sjukvårdsnämnden. De tre personerna i teamet har just börjat presentera sig för polis, räddningstjänst och andra som kan behöva deras hjälp.

Karin Sundin (S), regionråd Foto: SVT

Vill nå de svårast sjuka

Teamet ska stötta andra verksamheter som kan stöta på människor som lider av psykisk sjukdom. Fokuset ligger på att förhindra självmord och självmordsförsök. I det arbetet kan teamet också åka ut ensamt vid behov.

– Ambitionen är att ha ett team igång under den tid på dygnet då vi vet att många självmordsförsök inträffar, förklarar Karin Sundin (S). Det är den svårast sjuka patientgruppen vi vill nå.

Hon understryker dock att det inte handlar om någon ambulansverksamhet som man bland annat har i Stockholm.

– Teamet kommer att kunna åka ut i bil men det blir ingen regelrätt ambulans.

Försiktigt positivt på polisen

På polisen i Örebro är man försiktigt positiv till teamet.

– Vi ska undersöka närmare hur vi kan jobba, säger presstalesman Mats Öhman, så får vi väl utvärdera lite längre fram hur vi tycker att det har fungerat.

Att polisen behöver stöttning för att möta människor med pyskisk ohälsa är dock helt klart menar han.

– Allmänheten har ingen aning om hur stora resurser polisen lägger på ärenden av den här typen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa – Örebro

Mer i ämnet