M vill se kameraövervakning i Hällefors – men S är emot

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill se flyttbara övervakningskameror i Hällefors centrum för att öka tryggheten och göra det lättare för polisen att utreda brott.  

Men Socialdemokraterna är emot och vill se andra lösningar för att öka tryggheten.

Moderaterna föreslår att kamerorna sätts upp på strategiska ställen, och flyttas efter behov.

– Det vi har fått till oss och som vi också märker på olika sätt är att det råder en ökad otrygghet bland kommuninvånarna, säger Cecilia Albertsson, (M) som är nummer ett på listan för Moderaterna i Hällefors/Grythyttan och kandiderar till regionfullmäktige.

Valet 2022 Örebro län

I januari satte det kommunala bostadsbolaget in väktare för att öka tryggheten i Hällefors. Det efter att två skott avslossats mot en lägenhet i bostadsområde och larm om flera bränder.

Samverkan ska skapa trygghet

Socialdemokraterna vill se andra lösningar.

– Vi vill att det brottsförebyggande rådet fortsätter att jobba på sin inslagna väg med samverkan föra att skapa trygghet för människor, säger Susanne Grundström (S) ordförande för Socialdemokraterna i Hällefors.

I det brottsförebyggande rådet ingår bland annat polisen och det kommunala bostadsbolaget.

Enligt en studie från 2021 från Malmö universitet kommer övervakningsbilder till nytta i relativt få fall vid mängdbrottsutredningar. Däremot visar studien att kameraövervakningen kan ha större betydelse när det gäller utredningar av grövre brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet