Tony Möörk och Anna Jinghede medverkade i Veckans Brott där de beskrev hur en brottsplatsundersökning går till. Foto: SVT/Veckans brott

Mord eller inte? Möt kriminalteknikern som tar reda på svaret

Publicerad

I veckan avskrevs alla misstankar om mord i Rynninge i Örebro. Efter en obduktion visade det sig att den kvinna som hittats död avlidit av naturliga orsaker. För SVT förklarar kriminalteknikern Tony Möörk varför det som först ser ut som ett mord inte alltid behöver vara det.

Fallet där en kvinna hittades död i en villa i bostadsområdet Rynninge i Örebro fick en plötslig vändning i veckan när åklagaren meddelade att förundersökningen mot en misstänkt och häktad man plötsligt lades ned.

Kallas in vid oklarheter

Men under flera dagar rubricerades det hela som mord och ingen kunde säkert säga om så var fallet eller inte. 

Misstänkt mord i Rynninge

– Kvinnan hittades i sitt hem och det händer rätt så ofta att människor dör hemma, förklarar Tony Möörk, kriminaltekniker vid polisen region Bergslagen.

– I de flesta fall är det sjukdomsrelaterat eller åldersrelaterat. Men ibland råder oklarheter, som i det här fallet – det är då vi kallas in.

Små detaljer avgör

Han beskriver det som att man bara har en chans när man kommer till en brottsplats.

– Det kan vara rätt så små saker som gör att misstankar uppstår. Men för att kunna göra en riktig brottsplatsundersökning så måste man göra det tidigt. Om det städas, plockas ihop och görs i ordning och man senare kommer på att man vill göra en undersökning är det ofta för sent.

Inte som på tv

När arbetet väl kommer igång tar ett långsamt, noggrant arbete vid.

– Det är långt ifrån det man kan se i amerikanska deckarserier, där brottsplatsen är full av människor som springer omkring och kriminalteknikerna kommer i högklackat eller kostym.

Istället handlar det om ett minutiöst arbete som kan pågå i veckor.

– Det är ofta de små sakerna, ett fingeravtryck eller några enstaka blodstänk som kan lösa ett brott. Vi arbetar alltid med att säkra så mycket spår som möjligt.

Träffar oftare levande brottsoffer

Men det är inte bara vid mord som Tony och hans kollegor kallas in. Det kan lika gärna gälla bränder, inbrott, överfall eller andra brott.

– Jag träffar levande offer betydligt oftare än jag undersöker platser där någon dött. Det kan kännas lite extra i magen när man till exempel träffar gamla människor som utsatts för brott. De är på något sätt extra utsatta.

Polis-Tony i uniform

Att ständigt vistas runt döda, skadade eller lemlästade människor är något som Tony Möörk har fått lära sig att hantera. Men han har god hjälp av sin uniform.

– När jag tar på mig uniformen, då blir jag polis-Tony som har ett uppdrag. Då får privata Tony stanna i omklädningsrummet tills dagen är över.

Poliser på Utöya fick byta om

Han berättar att kriminalteknikerna som arbetade vid masskjutningen på Utöya i Norge till och med fick order om att byta om när de kom tillbaka till hotellet där de inkvarterats efter dagens arbete.

– Där var instruktionen att ingen fick ha poliskläder när man inte var i tjänst utan man skulle ha sina privata kläder. Många som var där berättar att det hjälpte dem igenom det tunga arbetet.

Det här tittar kriminalteknikerna efter

Blod

– Man kan aldrig avgöra huruvida det är ett mord på mängden blod som finns på en plats, säger Tony Möörk. Bara en deciliter blod räcker för att skapa blodspår på väggar golv och tak i ett rum. Istället är det oväntade fynd av blod som kan vara intressant.

Just blod är något av Tony Möörks specialitet.

– Jag blir ofta inkopplad när det handlar om att tyda blodbilden på en brottsplats. Det handlar bland annat om att analysera mönster och spridning för att kunna avgöra om det hamnat på plats genom slag, kontakt eller gravitationen.

Rummet

– Är brottplatsen väldigt tillrörd och stökig med omkullvälta eller sönderslagna saker kan det vara tecken på slagsmål eller inbrott. Å andra sidan finns det människor som ständigt lever i en sådan miljö, så det måste man ha med i bedömningen.

En annan sak att ta med är hur många människor som funnits på plats innan kriminalteknikerna kommit dit.

– Räddningspersonal och polis kan ju till exempel ha varit på plats och även om de är försiktiga så behöver de ibland flytta runt på saker för att komma åt snabbt.

Den döde

Ålder eller sjukdom kan ligga bakom att människor dör i sina hem. Beroende på hur länge personen varit död kan det vara svårt att se om kroppen utsatts för våld.

– Kroppen börjar att brytas ner direkt efter dödsögonblicket och efter bara några dagar kan det vara svårt att se.

Generellt sett är det direkt varningsflagg när en ung person hittas död.

Men även om det är ovanligt så händer det att även unga personer dör utan att det handlar om våld eller missbruk.

– Vi hade ett fall för några år sedan då en ung tjej hittades död i sin lägenhet efter att hennes pojkvän varit där. Det var först vid obduktionen som man kunde konstatera att kvinnan dött av en ovanlig och väldigt kraftig blödning. Tecknen på plats tydde på att hon blivit utsatt för våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Rynninge

Mer i ämnet