Inom fyra månader efter en förlossning rekommenderas kvinnor som fött barn att gå på eftervårdsbesök. Där kontrolleras bland annat blodvärde, blodtryck och vikt. En gynekologisk undersökning genomförs också.
Nu visar en årligen återkommande rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR, att antalet eftervårdsbesök har ökat i regionen.
– Det känns jättebra, naturligtvis. Vi ser ju eftervårdsbesöket som lika viktigt som ett graviditetsbesök. Både vad gäller kvinnans hälsa framåt i livet, men man kan ibland se det som ett besök för nästa graviditet och när det gäller bristningar eller förlossningsskador, säger Yvonne Skogsdal, samordningsbarnmorska på Mödrahälsovårdsenheten.
Pågående utbildningsinsats
Eftervårdsbesöken har ökat med 4,7 procentenheter mellan 2021 och 2022. Därmed hamnar region Örebro län med 89,4 procent något över riksgenomsnittets 88 procent. Med hjälp av särskilda nationella pengar som kom förra året har utbildningssatsningar startats, bland annat kring förlossningsskador och förebyggande av förlossningsrädsla.
– Nationellt vill man att minst 90 procent ska komma. Så ser det inte ut i alla regioner, men vi ligger väldigt nära där nu, säger Yvonne Skogsdal.
Hör mer i videoklippet.