Namninsamling överlämnad till politikerna – vill ha bättre villkor

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagkvällen samlades medlemmar från fackförbundet Kommunal vid Rådhuset i Örebro för att överlämna listor med namnunderskrifter till politikerna. De gör det i protest mot vad de anser är försämringar av arbetsvillkoren för anställda inom äldreomsorgen.

Ett trettiotal av Kommunals medlemmar som jobbar inom äldreomsorgen i Örebro dök upp på Stortorget när listan med 621 namnunderskrifter överräcktes till Marie Brorson (S), kommunalråd med ansvar för social välfärd.

– Jag är här för att försöka påverka vår arbetsmiljö. Med scheman och att vi ska kunna få lite mer inflytande, säger undersköterskan Anna-Karin Thunqvist.

Anna-Karin Thunqvist, undersköterska Foto: Johannes Weckström /SVT

”Springer fortare och fortare”

Hon arbetar på Adolfsbergshemmet i Örebro och oroas över att kommunen vill införa ett nytt schema. För henne skulle det bland annat innebära delade turer och mer arbete på yttertider, när de blir två personal som skall sköta upp till tio vårdtagare.

– Det är tufft. Vi springer fortare och fortare. De boende har det bra, men det känns inte hållbart i längden, säger Anna-Karin.

Kommer ha dialog

Vid manifestationen på torget lovade Brorson att sätta sig in i frågan, kontakta förvaltningen och acceptera en inbjudan till dialog med arbetstagarna.

– De ville bjuda in till samtal och självklart vill jag vara med, säger Marie Brorson.

Marie Brorson (S), ordf Programnämnd social välfärd i Örebro fick ta emot namnlistorna. Foto: Johannes Weckström /SVT

Hör mer om namninsamlingen i videoklippet.

Kommunals önskemål

• Fler arbetskamrater

• Bort med delade turer och långa pass

• Bort med arbete varannan helg

• Mer inflytande över arbetstiden

Källa: Kommunal sektion Örebro Vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet