Rita Larsson pekar även på risken för olyckor, i samband med liknande aktioner.
– Befinner man sig framför maskiner kan det förstås bli farligt. Just nu bedrev vi dock ingen produktion just där. Vi har en god dialog med polisen och en beredskap för fler aktioner.
Hon betonar att den verksamhet Neova bedriver i området är laglig.
– Den är ju prövad enligt miljöbalken och från myndigheternas håll har man ju ansett att vi följer den lagstiftning som gäller. Annars hade man inte fått tillstånd.
”Begår brott”
Enligt organisationen Återställ Våtmarker har man sökt dialog med företaget, men det säger sig Neova inte känna till.
– Nej, vi har inte fått någon officiell förfrågan om att ha en dialog kring det här. Men som läget är nu är det inte heller aktuellt för oss, om man fortsätter på det här sättet. Visst har man rätt att protestera och demonstrera, men nu begår man ju brott i form av olaga intrång och skadegörelse, säger Rita Larsson.
Den som vill bidra till att minska utsläpp från dikade torvmarker kan, föreslår hon, anmäla intresse för att bistå till exempel Skogsstyrelsen eller länsstyrelser i landet.
– Där fyller man igen diken på marker, men först efter noggranna undersökningar av förhållandena. Att urskiljningslöst plugga igen diken kan få oönskade konsekvenser som exempelvis försumpning och metangasutsläpp, en mycket aggressivare växthusgas än koldioxid, enligt forskare på SLU och Stockholms universitet.