I klippet berättar Per-Ove Staberyd vilka personer som kommer att bli aktuella för civilplikten och vad de behöver öva på

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Per-Ove Staberyd vilka personer som kommer att bli aktuella för civilplikten och vad de behöver öva på. Foto: Erik Karlsson

Nerikes brandkår får förstärkning – nu ska 120 nya civilpliktiga kallas in

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska man som brandman arbeta i krig? Det kommer de 120 nya civilpliktiga som nu ska kallas in till Nerikes brandkår att få lära sig mer om.

– Det här är ett första viktigt steg när vi nu successivt ska höja beredskapen, säger Per-Ove Staberyd, brandchef vid Nerikes brandkår

I januari återinfördes den så kallade civilplikten i Sverige, där man i stället för att bära vapen kan stötta civilsamhället på andra sätt.

I ett första steg omfattas personer med kompetens inom räddningstjänst och elförsörjning, som därmed blir krigsplacerade med civilplikt inom kommunal räddningstjänst.

Efterlängtad förstärkning

MSB uppskattar att denna grupp omfattar omkring 3 000 personer, och Nerikes brandkår har nu fått besked om att det till en början handlar om att få ett tillskott på 120 personer i länet.

– Med tanke på omvärldsläget har jag väntat otåligt på att något ska hända så att vi i praktiken höjer vår beredskap, säger Per-Ove Staberyd, brandchef vid Nerikes brandkår.

– Vi är 500 anställda totalt inom Nerikes brandkår idag, och tanken är att vi nu steg för steg ska bli dubbelt så många, tillägger han.

Ska utbildas i hur man arbetar i krig

Nerikes brandkår har också fått särskilda medel för en lokal planerings- och en utbildningsresurs.

– De här 120 personerna som nu ska vaskas fram är först och främst de som gått vår tvååriga utbildning SMO, Skydd mot olyckor. Personer som kanske inte fått jobb inom räddningstjänsten efter det, eller som valt att gå vidare och göra något annat.

De 120 personer som det till en början handlar om ska därmed få en utbildning i hur man arbetar i krig.

– Det är ju bara att titta på tv så förstår man vad man som brandman kan ställas inför. Husdelar som ligger huller om buller, blockerade ingångar, risken för att stöta på ammunition som inte exploderat. Listan kan göras lång.

TOTALFÖRSVARSPLIKT

Det finns tre typer av totalförsvarsplikt, som innebär att alla mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig:

– Värnplikt.

– Civilplikt inom till exempel inom räddningstjänst, elförsörjning barnomsorg och sjukvård.

– Allmän tjänsteplikt, där man tjänstgör inom verksamheter som måste fungera även vid krigsfara och krig. Det kan vara att fortsätta på sitt vanliga jobb, att tjänstgöra enligt ett särskilt avtal om man är medlem i en frivillig försvarsorganisation, eller att man får i uppgift utföra arbete som anses särskilt viktigt för totalförsvaret.

– För att kunna planera och förstärka personalförsörjningen inom totalförsvaret har civilplikten hittills aktiverats inom räddningstjänsten och elförsörjningsområdet.

– MSB utreder vem som kan skrivas in för civilplikt inom räddningstjänst. De som bedöms som lämpliga får en repetitionsutbildning innan Plikt- och prövningsverket krigsplacerar dem.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.