De drygt en miljon permanent- och fritidsboende i landet som hämtar sitt vatten ur grävda brunnar har för närvarande god tillgång på vatten.
– I de små grundvattenmagasinen som används för grävda brunnar och egen vattenförsörjning har man för året ganska normala grundvattennivåer. Men tittar man på de större grundvattenmagasinen så har man grundvattennivåer som ligger under det normala för årstiden, säger Mattias Gustafsson statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning, SGU.
Kan bli problematiskt till hösten
Orsaken kan härledas till en nederbördsfattig period under våren.
– Vi har ju haft en period med ganska lite nederbörd och under sommaren har man generellt sett en liten grundvattenbildning. Så om det inte kommer ganska mycket regn nu under sommaren, så kan det komma att bli problem till hösten.
För vilka?
– Framförallt är det de som har enskild vattenförsörjning och är storkonsumenter. Man kan tänka sig lantbruk, gårdar och så som kan drabbas av sinande brunnar. Så det gäller att hantera den vattenmängd man har på ett bra och vettigt sätt, säger Mattias.
Bevattningsförbud på flera håll
Flera kommuner i landet har infört bevattningsförbud efter en osedvanligt torr och varm maj månad i delar av landet. Anledningen är att förbrukningen skjutit i höjden.
– Efterfrågan på vatten är så mycket större än vad man kan producera. Normalt sett under den torra perioden, det vill säga sommaren, så är inte alla hemma.
Om det nu blir brist i de större vattenmagasinen till hösten – kan det slå mot de kommunala vattenverken?
– Man kommer nog se att det blir låga grundvattennivåer. Det finns ju en anledning även för de som är anslutna till kommunalt vatten att hålla nere vattenförbrukningen, säger Mattias Gustafsson.