Arbetet påbörjades för flera år sedan. Förutom att utgå från kända referenser har han tillsammans med den grupp folkmusiker, som startades av Alf Ekblad i Brevens Bruk, försökt ta sig igenom originalstycken i boken.
– Det är väldigt svårforcerat och vi har försökt spela dem med tydligast notskrift och ändå är det ibland frågetecken där, berättar Olof Ericsson.
Skadade delar
Boken, som är i fickformat och har karaktären av en dansbok, har använts av flera dåtida personer som skrivit ner polloneser, menuetter kontradanser. Men delar är antingen felskrivna, eller saknas. Där har arbetet krävt extra jobb eftersom han varit noggram med att inte själv slå fast hur det varit, utan pekar på flera referenser och förslag.
– Vid vissa tillfällen kommer man till en punkt där man måste tolka vissa notvärden i en takt. Då har jag varit väldigt transparent och visat hur det har stått i originalet, berättar Olof.
Hoppas musiken väcks till liv
Syftet med arbetet, som än så länge finns publicerat på Örebro läns folkmusikförbunds hemsida, är att fler ska få upp ögonen för musiken i den unika samlingen så att den åter kan börja spelas.
– I det här skedet har jag velat skaffa en bättre plattform för att fler skall vilja och ha lust att klara av att se vad som står i materialet, berättar Olof Ericsson.
Parallellt har nu ett arbete påbörjats av lokala historiker för att ta reda på vem bokens ägare Pehr Andersson var.
Hör Olof berätta om sitt arbete med Närkesamlingen i videoklippet.